Laserul de la Măgurele, trei dezamăgiri. Prima dezamăgire: laserul nu vindecă cancerul, nu poate trata deșeurile radioactive și nu a existat până acum vreun puls de 10 PW

de Ionut Baias, Lucian Popescu     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2020, 7:38 Actualitate | Esenţial


Nicoale Zamfir, directorul Institutului de Fizică Nucleară, împreună cu Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov
Foto: Facebook
 documente
(23 Iul 2020) PDF, 440KB

Laserul de la Măgurele ar fi putut fi o frumoasă poveste. Așa si începuse. ”Cel mai mare laser din lume” avea sa fie instalat la Măgurele. O investiție enormă a Comisiei Europene, un cadou frumos pentru România. Un cadou pe care l-a primit și Cehia, și Ungaria. La ei a devenit o poveste de succes, la noi a ajuns într-o fundătură. În plus, a creat un scandal monstru în Institutul de Fizică si Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH). Sigur, lucrurile pot fi încă salvate, iar facilitatea laser ELI-NP este foarte valoroasă pentru cercetarea europeană și românească.


Articolul acesta conține povestea a trei dezamăgiri pe care le-au avut autorii încercând să își facă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă acolo. Am împărțit prin urmare textul în trei părți. În prima parte vom analiza ”zăhărelul”, adică poveștile frumoase, dar nerealiste cu care vine Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică Nucleară, la televizor.

În a doua parte vom povesti cum a ajuns Laserul de la Măgurele într-un impas major, fiind exclus din consorțiul ERIC. Ca urmare a acestei excluderi România a ajuns să plătescă, în locul Uniunii Europene, toate cheltuielile pentru întreținerea Laserului.

În partea a treia, vom discuta despre scandalul monstru care fierbe în Institutul de Fizică Nucleară, cel mai important institut de cercetare românesc, unul dintre puținele care contează pe plan internațional.

Minciunele de marketing

L-am urmărit deseori pe Nicolae Zamfir, directorul jovial al Institutului de Fizică Nucleară, ”părintele” Laserului de la Măgurele, vorbind entuziasmat de binefacerile ”asupra cetățenilor” pe care le va aduce cu sine acest laser, ”cel mai mare din lume”. Am aflat pe rând că ar putea vindeca cancerul, că ar putea neutraliza deșeurile nucleare sau că se poate face o radiografie atât de clară încât ar fi ca și cum te-ai uita cu ochii tăi în interiorul corpului unui om.

Universitatea Johns Hopkins este, ne spunea profesorul Zamfir, foarte interesată de o colaborare cu Institutul pe acest subiect. Mai mult, am aflat că laserul ”a atins” 10 petawați, deci o raza care are puterea a o zecime din lumina soarelui care ajunge pe Pământ.

Am fost repede dezamăgiți să aflăm că lucrurile nu stau chiar așa. Nu sunt chiar toate minciuni, unele sunt doar minciunele, lucruri spuse intenționat într-un mod ambiguu, ca să poată fi ușor preluate și propagate de mass-media. Iar media nu s-a sfiit sa le amplifice.

Problema este că ele creează așteptări nerealiste, exagerate, de la o facilitate a cărei unică rațiune de existență este cercetarea fundamentală. Există alte lasere în lume incomparabil mai mari decât laserul de la Măgurele destinate cercetării tehnologice. Cel de la Măgurele a fost creat cu un singur scop, cercetarea fundamentală.

În urma realizării acestei facilități – cu totul remarcabile, e adevărat – nu va apărea nici o fabrică de lasere mai mici, ELI-NP nu va produce nici tehnologie, nici aparatură medicală. E o facilitate destinată doar cercetării la cel mai înalt vârf posibil acum în domeniu.

E ușor de observat ca Nicolae Zamfir este singurul comunicator al Institutului, nu am văzut vreun alt cercetător sau vreun șef de departament la televizor sau în presa de pe Internet. Laseul de la Măgurele pare a fi devenit un fel de brand al său, personal. Și ca lucrurile să meargă profesionist a fost angajată si o firma de PR, Tudor Communication SRL În principiu, acest lucru nu ar fi deloc rău. Doar că mass media e mai degrabă împinsă spre false percepții.

Enumerăm pe puncte ce am aflat discutând cu diferiți cercetători:

Mai întâi, laserul de la Măgurele nu a dat un puls de 10 petawați, cum pare că susține comunicatul ELI-NP.

Exprimarea ”a atins” e voit ambiguă, așa încât fiecare înțelege ce vrea, după posibiltăți. N-avea cum să ”tragă” într-o țintă cu un puls de 10 petawați, pentru că unele echipamente abia se instalează. Sistemul de transport fascicul nu e gata, trebuie instalate camera de reacție, tinta, detectorii și oglinzile de focalizare, pentru pulsul de 10 PW. Testele care s-au realizat până acum s-au făcut pentru o putere de 0.1 PW, deci de 100 de ori mai mica decat cea anuntata; nu s-a mers mai departe pentru ca este foarte probabil ca oglinda să fie distrusă de un puls cu putere mai mare.

Oglinda costa cam un milion de euro, si fabricarea unei oglinzi noi necesită un timp de circa un an - un an și jumătate, aflăm de la un cercetător ELI-NP, care nu a dorit să îi dăm numele (în partea a treia a articolului vom explica și frica cercetătorilor de a apărea in mass-media). Asta înseamnă că laserul, ca atare, este funcțional în sensul că el poate produce fascicul. Iar, când Nicolae Zamfir spune: “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri” de 10 PW, ceea ce vrea să spună, în realitate, e că laserul poate, are capacitatea, in principiu, de a atinge o asemenea putere, nu că a și atins-o printr-un puls de 10 PW ”tras” efectiv.

Oricum, meritul pentru că laserul funcționează aparține în cea mai mare parte francezilor de la firma THALES, care a livrat laserul și l-a făcut funcțional, nu e o mândrie românească. Dar, e și meritul românilor care l-au montat pe platforma de la Măgurele.

E de neînțeles de ce acestă supralicitare, mai ales că e foarte probabil ca un puls cu acestă putere să fie atins, în câteva luni. Faptul ca testele arătau ca laserul poate da un puls de 10 petawați era oricum o realizare majoră, care putea să fie comunicată ca atare. În comunicatul inițial de pe site-ul ELI-NP se vorbea explicit de puls, dar el a fost înlocuit cu unul în care cuvântul a fost scos. A rămas însă în formulările de pe site-ul THALES.

Cei foarte interesați de subiect pot accesa articolul următor:”10 PetaWatt Laser System for Extreme Light Physics”


Laserul de la Măgurele nu vindecă cancerul.

Ideea a tot fost ventilată pe la televiziuni și prin ziare dar, oricum ai lua-o, Laserul de la Magurele nu a fost construit pentru cercetare tehnologică sau producție de echipament medical, ci pentru cercetare fundamentală. Cu atât mai puțin nu se va transforma in vreo clinică de tratat bolnavii de cancer. Pur teoretic, da, se pot realiza cercetări care ar putea – sau nu - sluji, într-un fel, la terapii pentru cancer.

Nicolae Zamfir expune ideea acesta a tratării cancerului într-un interviu pentru HotNews.ro:

”O altă direcție ar fi să vedem în ce măsură fasciculele laser, în interacțiunea cu materia pot să genereze fascicule cu ioni și protoni pentru așa numitele proceduri de protonoterapie și hadronoterapie de distrugere a tumorilor canceroase. Sigur că dacă se descoperă că astfel de tehnici sunt posibil de folosit ar fi o revoluție în acest domeniu, datorită faptului că protonoterapia și hadronoterapia ar fi mult mai ieftine de folosit decât ciclotroanele și sincrotroanele mari.”

Așa cum spune și profesorul Zamfir este vorba de o simplă ipoteză, ”daca se descoperă... e posibil”. Poate va fi confirmată, poate nu, oricum va dura multă vreme testarea ei. Tot din păcate, sunt destui cercetători care spun că e puțin probabil ca ideea să funcționeze.

Am întrebat mai mulți oameni de știință cât e de realistă ideea tratării cancerului cu laserul de la Măgurele și cât e marketing. Din răspunsurile lor am ajuns la concluzia că e mai mult marketing decât știință.

”Terapia împotriva cancerului se face printr-un fascicul de protoni, cu o anumită energie. În cazul nostru, laserul lovește o țintă pentru a produce acest fascicul de protoni, dar ei nu au energia necesară pentru protonoterapie. Mai mult, nici nu este o energie fixă și astfel, în loc să lovească tumora, lovesc și alte organe din corp cu acești protoni, ”spune George Epurescu, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) și vicepreședinte al Federației Sindicale Hermes, cel mai vocal contestatar al lui Nicolae Zamfir.

”Pentru terapia cancerului, este nevoie ca energia protonilor să fie în intervalul 70-250 MeV (megaelectronvolt) iar obținerea lor în facilități medicale dedicate se face cu ajutorul acceleratoarelor de particule. Există un optimism moderat al savanților în acestă direcție - Tünde Fülöp, cercetător suedez care anunţa în 2019 succesul unei noi abordări în obținerea unor protoni cu energii de 17 MeV, estima că vor mai trece cel puțin 30 de ani pentru a obține energiile de 10 ori mai mari necesare penetrării cu protoni a țesuturilor mai adânci, ” explică și cercetătorul Dan Colceag, fost angajat al Institutului, specialist in fizica laserilor.

Bine, bine, dar un laser de zece ori, de o sută de ori mai puternic, ca la Măgurele, nu va produce protoni sau hadroni de zece ori de o sută de ori mai energetici?

”Răspunsul scurt este nu! Din păcate, relația matematică dintre energia protonilor şi intensitatea laserului nu este una liniară, ci una extrem de complicata, exponențială cu un coeficient subunitar, dependent şi acesta, la rândul său, de durata pulsului laser. Nu e ca un tort pe care cofetarul îl vinde la kilogram, ci e ca o pizza, diametrul ei nu crește de două ori la un număr dublu de ingrediente și mai aplicăm și o reducere la vânzare. Laserul de la Măgurele poate contribui la cercetare, așa cum este destinat, și cum înțeleg oamenii de știință, dar nu va fi un centru de tratament miraculos așa cum îi face reclamă domnul Zamfir,” completează Dan Colceag.

Există și opinia unui mare fizician român, stins prea devreme, Silviu Olariu care cu 7-8 ani in urma afirma că particulele emise in urma ciocnirii pulsului laser cu materia sunt extinse unghiular și energetic (adică nu constituie un fascicul cu energie bine determinata) si sunt improprii pentru aplicații medicale. Aceasta observație este evidentă si unui nespecialist, ne spune un alt cercetător de la Institut.

Tratarea deșeurilor radioactive, doar o poveste

Nicolae Zamfir pentru Hotnews.ro:

”Este aproape finalizat un proiect, descris, și vor începe experimentele preliminare în toamnă, pentru tratarea deșeurilor radioactive. Știți că problema energiei nucleare sunt deșeurile și depozitarea lor. Sunt sute de mii de tone în lume acumulate și nimeni nu știe ce să facă cu ele. Vrem să folosim o idee mai veche, de 40-50 de ani, lansată de un laureat al premiului Nobel pentru fizică, Carlo Rubia, care tindea să folosească reacții nucleare pentru a transmite rezidurile de viață lungă, vorbim de mii sau zeci de mii de ani, în radioizotopi de viață mult mai scurtă, secunde, minute, zile, chiar luni. Asta ar face fezabilă tratarea deșeurilor radioactive. Dacă am elabora o astfel de tehnologie, precis există firme care o vor prelua în întreagă lume. Există preocupări de a elabora tehnologii interesante pentru societate și economie.”

Cum stau lucrurile în realitate

Aici, din nefericire, lucrurile sunt și mai clare. În ce privește neutralizarea deșeurilor radioactive, în cel mai bun caz se vor putea finaliza cercetări la unitatea ELI-NP (Laserul de la Măgurele) într-un deceniu sau două. Și, absolut toată lumea cu care am vorbit spune că în nici nu caz nu se vor putea prelucra cantități semnificative de deșeuri, e vorba doar de posibilitatea de a ”transmuta” cantități infime.

În reactorul unei centrale nucleare, aşa cum fanii serialului Cernobîl știu deja, combustibilul fisionează şi energia degajată la ruperea lui e transformată în energie termică. În urma acestui proces rămân bucăți de materie, deșeurile nucleare, a căror activitate nocivă pentru mediu continuă la nivele din ce in ce mai mici, timp de milioane de ani, printr-o transformare lentă în elemente mai puțin periculoase, până la neutralizarea completă.

Transmutația deșeurilor cu laserul înseamnă accelerarea acestui proces natural de descompunere printr-o serie de ciocniri ca la biliard. Pulsul laser induce o plasmă, electronii din ea sunt accelerați la viteze relativiste (comparabile cu viteza luminii), apoi, la impactul cu materialul, în general compus din elemente grele, încetinesc brusc și frânarea lor se face cu scântei puternice, adică fotoni cu energii mari. Acești fotoni sunt cei capabili să modifice nucleul deşeurilor radioactive şi să accelereze procesele care altfel ar dura multe milioane de ani.

Cazul cel mai cunoscut este schimbarea, în 2003, a unei cantități foarte mici de material radioactiv. Zece milioane de atomi de iod I129 (cu timp de înjumătățire de 15,7 milioane de ani) au fost schimbați în I128 (a cărui activitate se reduce la jumătate, în numai 25 de minute).

Cei care s-au chinuit la școală cu numărul lui Avogadro, știu că 10 milioane de atomi nu înseamnă mare lucru. De fapt, ca să transmuteze o bucată de 46 de grame de iod (cât o pungă mică de chipsuri), laserul utilizat atunci ar fi trebuit să tragă câte două pulsuri pe secundă timp de 2 miliarde de ani, cam jumătate din cât se estimează că mai are soarele de trăit...

Sigur că un laser mai nou, mai bun, poate să tragă pulsurile mai des, cu energii mai mari, dar ideea rămâne - încă e nevoie de un număr uriaș de pulsuri, multe milioane de ani pentru efecte minime. In plus, trebuie să ne gândim că, în stadiul actual al tehnologiei, oglinda parabolică poate fi distrusă după un singur puls, ceea ce înseamnă o pagubă de circa un milion de euro!

Oricum, toată procedura nu face decât să accelereze procesul de dezintegrare, adică radiația care ar fi fost emisă în multe milioane de ani este emisă într-un timp mai scurt, iar produsul final, acel element cu timp de înjumătățire mic este, pentru o scurtă vreme, și mai periculos.

Adică, cel puțin în principiu, o astfel de facilitate la scară mare nu poate fi realizată fără niște elemente de siguranță prevăzute încă de la începutul proiectului. Ar fi nevoie de o centrală nucleară dotată cu un laser puternic și nu invers, aşa cum o prezintă academicianul Zamfir, ca pe o operație estetică de înlăturare a cicatricelor noastre radioactive, realizată cu un bisturiu de sute de milioane de euro.

Explicațiile de mai sus ne-au fost oferite în urma discuțiilor si interviurilor cu mai mulți cercetători din Institut, inclusiv din unitatea ELI-NP.

”Acest puls laser are o dimensiune foarte mică, de câțiva zeci de microni diametru... Dacă eu am doar o cărămidă contaminată, un deșeu nuclear, vă dați seama câte pulsuri trebuie să dau?! Există un calcul al unui fost salariat IFIN, că timpul estimat pentru a neutraliza cu acest laser deșeurile aflate pe Terra în acest moment este de 500 de milioane de ani. Atât de puțin poți face cu acest laser.”, spune și George Epurescu, cercetător.

Un alt cercetător implicat direct în proiectul ELI-NP estima:

”Despre transmutație: bineînțeles că nu vom procesa efectiv tone de deșeuri, calculele cu milioane-miliarde de pulsuri laser pentru nu știu câte kilograme s-au făcut de multă vreme. Dar sunt fenomene noi (așa cum corect a precizat dl Epurescu) la interacțiunea pulsurilor de 10 PW cu materia, iar experimentul cu siguranță va infirma multe teorii, dar probabil va și confirma câteva. Putem vedea CE (și dacă) se poate face în privința transmutației cu ajutorul laserului (sau al unui fascicul intens de radiație gama). Și această direcție de cercetare, ca și partea cu accelerarea de protoni sau ioni grei, este una cu bătaie lungă în care vom obține (sau nu) rezultate în 5-10-20 de ani. Rezultate științifice [ar trebui să producem], nu vagoane de deșeuri procesate!”

Raze X și tratament pentru Covid.

Ce spune Nicolae Zamfir pentru HotNews.ro:

”În studiul sau încercarea de a elabora tehnologia de a schimba modul în care se fac radiografii cu raze X. Radiografiile clasice, după cum toate lumea cunoaște, sunt bazate pe variația intensității razelor X când trec prin țesuturi cu densități diferite. Astfel apare poza țesutului. Ideea aici la noi este să se folosească alte proprietăți ale razelor X, așa numita diferență de fază iar acest experiment, sau această direcție de cercetare o facem împreună cu Universitatea Johns Hopkins din SUA. Am primit săptămâna trecută o scrisoare de la președintele Universității , în care ne propune să facem echipe comune, să facem experimente și în Baltimore, la Johns Hopkins, și la Măgurele, iar aceste experimente să le finalizăm cu elaborarea unei noi tehnologii care să revoluționeze radiografiile cu raze X.”

Am rugat un cercetător de la Institut să ne explice cum stau lucrurile: ”Microscopia cu contrast de faza, prima aplicare experimentala a variației fazelor oscilațiilor electromagnetice la trecerea prin țesuturi diferite, i se datorează lui Zernike, care a realizat-o în anii '40, în Germania - vă închipuiți în ce condiții a lucrat! - și pentru care a primit Premiul Nobel in 1953. Metoda a fost extinsa pentru raze X prin anii '65 și acum aplicațiile medicale sunt destul de avansate. Asta nu are însă absolut nici o legătură cu laserul, deoarece, pentru orice om normal, razele X se produc prin metoda lui Roentgen, pentru care a luat premiul Nobel, anume primul Nobel în fizica. Ideea a fost reluată de mai multe ori în interviuri și ieșiri la televizor.”

”Această nouă temă are mare impact emoțional, acum. În realitate nu există nicio scrisoare de la americani, nu așa funcționează lucrurile în cercetare. Metoda este cunoscută de peste 10 ani și se poate realiza și cu surse de raze X, nu cu un laser de 60 de milioane de euro. Probabil că 200.000 euro sunt suficienți pentru un astfel de echipament. Ironia face ca tocmai Dan Stutman, românul de la ELI-NP ce a lucrat și încă mai lucrează și la Johns Hopkins University, a publicat în 2011 rezultate tocmai în acest domeniu al imagisticii de raze X cu contrast de fază folosind o sursă comercială”, spune George Epurescu.

Iată ce spune un cercetător de la ELI-NP, într-un mesaj intern:

”Cât despre Covid-19, da, sunt niște studii de imagistică cu radiații în domeniul X, care oricum erau în plan pentru anul asta și care se pare că ar ajuta la evidențierea mai bună a efectelor virusului asupra plămânilor. Asta nu înseamnă nici că vindecăm pacienții, nici că mâine deschidem policlinică. A păstra o reținere în declarații este util pentru a împiedică alunecarea (naturală pentru mass-media) spre senzaționalism și așteptări nerealiste din partea publicului plătitor de taxe și impozite.”

Mai jos, o mostră din felul cum ajunge la opinia publică ceea ce spune Nicolae Zamfir. Am atașat un comunicat al Consiliului Județean Ilfov:

COMUNICAT DE PRESĂ

”Laserul de la Măgurele pune Ilfovul pe harta elitei științifice mondiale

Consiliul Județean Ilfov a sprijinit încă de la început, din 2013, cel mai important proiect de cercetare din România. Investiția europeană depășește însă cu mult granițele țării noastre. O dată cu atingerea capacității maxime, de 10 PetaWatts (a zecea parte din puterea soarelui), Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) devine cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare.

↗️Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: “Sunt fericit pentru că de-a lungul timpului am întâlnit oamenii potriviți alături de care am pus bazele unui proiect de talie mondială. Cei 10 PetaWatts atinși la Măgurele ne plasează la frontiera cunoașterii și ne pun pe harta elitei științifice mondiale.”

Beneficii pentru cetățeni:
⏩cercetare cu aplicabilitate directă în beneficiul cetățenilor, în domeniul medical. Se caută, de exemplu, un tratament pentru cancer. O astfel de descoperire ar revoluționa lumea în care trăim, o lume în care numărul bolnavilor afectați de această boală este în creștere.
⏩cercetări în domeniul farmaceutic – cercetătorii speră să descopere medicamente noi, mult mai eficiente în tratarea bolilor
⏩cercetări în domeniul hi-tech – de exemplu industria aerospațială și mai departe, chiar studiul teleportării. Particulele sunt accelerate și pleacă, atunci când asupra lor se acționează cu cel mai puternic laser din lume.
⏩facilitarea transferului tehnologic către mediul de afaceri, atât la nivelul IMM-urilor, cât și în cadrul companiilor mari.
Ca să vă faceți o idee, laserul de la Măgurele este de o sută de mii de ori mai puternic decât toate hidrocentralele, centralele nucleare și termocentralele din toată lumea.

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), situat în orașul Măgurele, județul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN - HH). Laserul de la Măgurele, parte dintr-un proiect mai mare
Extreme Light Infrastructure (ELI) este o platforma internațională de cercetare în domeniul laserilor. ELI se bazează, initial, pe 3 facilități, în Cehia, Ungaria și România. Volumul cumulat al investițiilor depășește 850 milioane euro, din Fondurile Europene pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Faza actuală de implementare a celor trei piloni, având profiluri științifice complementare, este coordonată de Consorțiul Asociației Internaționale ELI-Delivery. ELI Delivery sprijină cei trei piloni în faza de construcție, asigură caracterul ELI ca un proiect pan-european unificat, conduce negocierile către ELI-ERIC și pregătește înființarea celui de-al patrulea pilon al ELI, planificat să împingă frontierele energiei laser prin încă un ordin de mărime în regimul sub-exawatt.
Operațiunea, începută în anul 2018, va fi unificată sub o singură umbrelă juridică a unui consorțiu european al infrastructurii de cercetare ELI-ERIC, al cărui sediu central se află în Măgurele.

#ilfov #premieramondiala #elinp #magurele”Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

67669 vizualizari

 • +29 (45 voturi)    
  k (Marţi, 21 iulie 2020, 8:11)

  cartofiprajiti [utilizator]

  cand politicul cu facultate la spiru debiteaza si debiteaza aberatii...ADEVARATI CERCETATORI I-AU LUAT OCCIDENTUL
  • -15 (37 voturi)    
   Un cadou frumos pe care Romania a plătit 70 mil. E (Marţi, 21 iulie 2020, 9:16)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   1) In acord cu un articol Hotnews din Iulie 2012, Laserul de la Măgurele urma sa coste 350 mil. Euro din care Romania plătea 70 mil, restul de 280 mil nu se știe pe ce se duceau.

   vezi: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-12768212-laserul-magurele-cel-mai-mare-proiect-cercetare-din-romania-costa-aproximativ-350-milioane-euro-80-din-finantare-vine.htm

   Din același articol Hotnews aflam ca: "Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este 1.471.380.000 lei. Valoarea este stabilita la cursul leu-euro din septembrie 2010, iar aceasta "se va actualiza potrivit evolutiei ulterioare a preturilor", precizeaza HG. Din aceasta suma, 323.694.000 lei merg pentru constructii si montaj."

   323.694.000 lei / 1.471.380.000 lei = 22% adică putin peste cei 20% dați de Romania. Nu o sa-mi ziceți ca laserul în sine (importat din străinătate) costa restul de 78%! Si chiar dacă ar fi avut asemenea preț, banii au ajuns direct la fabricantul din UE, nu în Romania. El și-a luat suma iar noi ne-am trezit cu un dispozitiv care încă nu funcționează (dacă este sa ma iau după ce scrieți în articolul de fata). Toata afacerea acesta miroase a escrocherie.

   Nu este vorba de nici un dar de valoare pe care UE ni l-a făcut. Cadoul l-a primit fabricantul laserului care a livrat un produs nefuncțional.

   2) Care sunt rezultatele din Cehia și Ungaria? Cu ce realizări se pot mândri cele doua tari? De ce acolo avem de-a face cu o poveste de succes iar la noi nu?! Aceste lasere par a fi un eșec pe linie.

   Citat: "Laserul de la Magurele ar fi putut fi o frumoasă poveste. Așa si începuse. ”Cel mai mare laser din lume” avea sa fie instalat la Magurele. O investiție enormă a Comisiei Europene, un cadou frumos pentru România. Un cadou pe care l-a primit si Cehia, si Ungaria. La ei a devenit o poveste de succes, la noi a ajuns într-o fundătură."
   • +17 (29 voturi)    
    argon inert (Marţi, 21 iulie 2020, 10:18)

    hohenstaufen [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Prostea...Unde se zice ca laserul este nefunctional :D ? Si inca un lucru: nu laserul costa atat ci facilitatea :D ; asa ca pune mana si citeste 'nainte sa te aberezi .
    Rezultatele din Cehia si ungaria? Cauta si o sa gasesti rezultate publicate ;) . Dar cauta .
    • -8 (12 voturi)    
     Cam ceea ce s-a intamplat cu Isarescu se intampla (Miercuri, 22 iulie 2020, 0:47)

     cartofil [utilizator] i-a raspuns lui hohenstaufen

     acum cu academicianul Zamfir. Isarescu a fost tocat marunt, marunt cateva saptamani in presa probabil pentru ca cineva, foarte puternic si cu acces la presa, ii vaneaza postul. Desi Isarescu a fost cel mai bun guvernator al BNR din ultima suta de ani. La fel si aici. Cateva zeci de articole impotriva lui Zamfir. Iar in unele se vad clar si motivele: salariul, plus avantajele de imagine, sa fii directorul unui astfel de institut. Una peste alta, laserul este o realizare remarcabila pentru statul roman. La ELI daca nu stii engleza, nu ai ce cauta, jumatate dintre cercetatori sunt straini. Plus banii primiti de la UE, dintre care o parte au ramas si in tara. Acum, cand lucrurile se aproprie de sfarsit, unii vor sa culeaga laurii muncii altora. Caci n-a fost deloc un lucru usor sa realizezi o investitie de 370 milioane E. Iar proiectul este romanesc. Restul sunt discutii, orgolii, lupii tineri vor si ei un ciolan.
     • +2 (6 voturi)    
      Sunteti Nicoale Zamfir?! (Miercuri, 22 iulie 2020, 5:21)

      Argon [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      Daca da, sa va fie rușine pentru comentariul în care va autoluati apărarea.
     • +7 (9 voturi)    
      Investittia e finalizata?! (Miercuri, 22 iulie 2020, 7:30)

      willow [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      Investiatia nu e nici pe departe finalizata, laserul de 10 PW inca nu e pregatit sa dea puls de 10PW, iar sursa gama nu exista. Legat de bani si salarii, sa stii ca au plecat o multime de cercetatori si ingineri de la ELI-NP de la salarii bune si foarte bune din cauza atmosferei. Unii s-au intors la IFIN pe salarii la jumatate si sub jumatate. Un indicator al situatiei nefericite de la ELI-NP este numarul foarte foarte mare de persoane care au fost angajate si care au parasit locatia. Echipa dlui Zamfir e foarte slaba, nu mai are intrare in Europa, e in conflict deschis cu proprii angajati si colac peste pupaza a dat de gard si proiectul ELI-NP lasandu-l fara finantare. Tot inainte spre zid!
     • +2 (8 voturi)    
      ilegal dar legal (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:22)

      hohenstaufen [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      @cartofil: nu mai manca cu polonicul.
      E Zeus ilegal in functie acum, conform legii? Inteleg ca e destept; dar totusi nu iti bati joc de lege. Daca as fi rau as spune ca la ELI trebuie sa stii engleza plus biblia (vezi tunurile negative ale unora); pe cand mai corect ar fi sa stii engleza, fizica si ceva legi.
      Cat despre aia tinerii, te referi la aia din conducerea ELI? Te referi la Hopkins guy?
 • +38 (60 voturi)    
  /// (Marţi, 21 iulie 2020, 8:29)

  GemstonePig [utilizator]

  Se numeste Atingere Magica. Orice ating romanii se transforma in rahat. Si o bucata de rahat european de inalta calitate l-am transforma in rahat de cea mai joasa calitate. Orice ating politrucii se va transforma iremediabil in ceva complet nefolositor si costisitor
  • +16 (28 voturi)    
   Excelent comentariu! (Marţi, 21 iulie 2020, 10:25)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Chestia cu ''atingera magica'' este superba.Ce pot sa zic eu legat de laser:mult zgomot pentru nimic plus legenda Mesterului Manole intr-o forma moderna.Imi place sa citesc ce apare pe HN la comentarii.Sunteti cei mai buni!
  • +22 (26 voturi)    
   "cercetatorii romani" au luat laserul pe PF (Marţi, 21 iulie 2020, 11:58)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   E un vehicol minunat pentru poze cu politicieni si tocat bani pe proiecte autohtone.
   Din start, can romanasii au insistat pe controlul absolut al institutiei, expulzand practic cercetatorii cu merite din strainatate, era clar ce va rezulta: Aceiasi varza ca si ce intalnim in restul cercetarii romanesti, oameni care sunt promovati pe sprijin politic in detrimentul rezultatelor si competentelor.
   Acum ca tot proiectul e in mana romanilor, se vede exact competenta cercetarii romanesti. In loc sa ofere acces liber cercetatorilor straini de renume, putand invata lucruri pretioase din colaborarea cu ei, ai nostri sunt mai preocupati de funtiile de conducere si directionarea cercetarii si a fondurilor decat de rezultate.
 • +59 (69 voturi)    
  In sfarsit ne revenim din fake-news (Marţi, 21 iulie 2020, 8:34)

  willow [utilizator]

  Lucrez in IFIN-HH si am vazut in toti anii astia cum fakenews-urile si promisiunile desantate creeau multa speranta si ridica artificial nivelul de notorietate al institutului. Pentru scientistii adevarati, aceste lozinci si subiecte zemoase aruncate presei erau subiecte de gluma si mistouri si chiar ne gandeam ca la un moment dat (peste cativa ani), cineva va incepe sa puna intrebari: mai dar ati spus ca vindecati cancerul, ca inventati noi metode de tratare a deseurilor nucleare, ca puneti la punct teleportarea, ca ..... Si noi vom spune cu tremur in voce ca acele promisiuni au fost doar marketing pe spinarea contribuabilului. E foarte periculos jocul pe care l-a jucat Zamfir, singurul comunicator al proiectului ELI-NP, ridicand asteptarile la un nivel atat de sus, mai ales ca proiectului nu o duce bine deloc dpdv al finantarii, colaborarilor internationale, atmosferei de inchizitie din institut, etc. Deci a fost mult circ pentru ochii oamenilor normali care nu stiu cu ce se mananca fizica nucleara sau laserii de mare putere.
  • +21 (31 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2020, 9:20)

   [anonim] i-a raspuns lui willow

   • +37 (47 voturi)    
    Pozitia cercetatorilor din IFIN (Marţi, 21 iulie 2020, 9:56)

    willow [utilizator] i-a raspuns lui

    Am luat atitudine,dar recunoastem ca destul de tarziu, cand ne-a ajuns si noua cutitul la os.

    https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24133958-95-cercetatori-din-institutul-fizica-nucleara-cer-inlocuirea-actualului-director-institutului.htm

    Zamfir e un despot cu un aparat de represiune f bine pus la punct. A dat deja afara oameni incomozi, a pornit o serie intreaga de comisii de disciplina si etica si nimeni nu voia sa-si riste pielea. In final ne-am mobilizat astfel incat sa nu poata sa ne dea afara pe toti. Oricum si in cazul celor 95 au curs amenintari de dat afara si aratat cine e seful. In orice caz, mai urmeaza inca doua episoade din aceasta adevarata trilogie.
    • +18 (28 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2020, 10:21)

     [anonim] i-a raspuns lui willow

    • -3 (31 voturi)    
     Dar Sica Mandolina (Marţi, 21 iulie 2020, 10:27)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui willow

     Ce zice? Guvernul asta chiar lasa managementul unei institutii de stat pe mana unui fanfaron?
     • +4 (22 voturi)    
      obsedat (Marţi, 21 iulie 2020, 11:22)

      Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

      Esti obsedat? Du-te si te cauta, posta tampit...
  • -4 (6 voturi)    
   Minciuni (Joi, 23 iulie 2020, 15:50)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui willow

   In tot articolul acesta. Nu a zis nimeni ca laserul de la Magurele va trata cancerul sau ca va trata deseurile radioactive. Asta este o mare minciuna, pentru ca niciun laser de genul asta nu va face acest lucru vreodata, insa cu cercetarea intreprinsa de un asemenea centru de excelenta pot fi identificate metode de rezovare a problemelor expuse.

   Numai manipulare in capul rezistacilor!
  • 0 (0 voturi)    
   AI DREPTATE! (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:19)

   constantinv [utilizator] i-a raspuns lui willow

   Din pacate sunt foarte, foarte multi romani(dar nu numai) care, ignoranti fiind, iau de bune toate gogoritele ce se arunca pe piata media, mai ales pe internet.
   Vlogurile lui Cristian Presura sunt doar un exemplu.
 • +22 (42 voturi)    
  astea sunt cuvintele definitorii (Marţi, 21 iulie 2020, 9:07)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  "Un cadou pe care l-a primit si Cehia, si Ungaria. La ei a devenit o poveste de succes, la noi a ajuns într-o fundătură". De-asta suntem unde suntem si aia sunt unde sunt. Pentru ca noi nu putem. Si punct. De ce nu putem nici nu mai conteaza.
 • +11 (27 voturi)    
  Primaria (Marţi, 21 iulie 2020, 9:43)

  robyzs [utilizator]

  Primaria se lauda ca va asfalta drumul, va pune borduri si trotuare pentru pietoni, o bataie de joc marca Bucuresti si Ilfov, toti sunt la furat. PSD si PNL au aceleasi valori.
  • +10 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2020, 10:12)

   [anonim] i-a raspuns lui robyzs

  • -6 (22 voturi)    
   >> (Marţi, 21 iulie 2020, 10:24)

   chhe [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Ai facut ce a facut si ai ajuns la PSD si PNL ))))). Urmeaza sa spuica daca era barna nici covid n-aveam.
  • -1 (3 voturi)    
   zxzxzxz (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:17)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Cu alte cuvinte REDUCEM TOTUL LA ....CORUPȚIE !! SI ? SI UNDE AJUNGEM IN FINAL ? LA CE ? Ce spui despre Merkel si ...WIERCARD ? Dar despe fuga din arestul japonez a lui GHOSN ,presedintele NISSAN- RENAULT ? etc etc (exemplele sunt doar ...2 , restul așteptăm vești de la CODRUȚA KOVESi )
 • -1 (19 voturi)    
  ADEVĂRUL (Marţi, 21 iulie 2020, 9:49)

  BehehePapu [anonim]

  Să înțeleg că, „capetele luminate” sunt francezii, iar noi românii suntem cărpacii ?!
 • +18 (26 voturi)    
  Romania e un lung sir de dezamagiri (Marţi, 21 iulie 2020, 10:21)

  emil bobu [utilizator]

  Unii se satura si pleaca.
 • -9 (17 voturi)    
  >> (Marţi, 21 iulie 2020, 10:31)

  chhe [utilizator]

  Ma intreb cine este in realitate autorul articolului. Cam mult scepticism. De la posibilele utilizari date presei, pana la adevaratele utilizari, posibil secrete, poate fi cale foarte lunga. Oricum fizicienii sunt incapatanati, nu se dau batuti cu una cu doua si sper sa nu se demoralizeze din cauza comentariilor de pe hn )))
 • +22 (30 voturi)    
  trei dezamăgiri-trei miniciuni (Marţi, 21 iulie 2020, 10:32)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Daca nu ma inseala memoria, si nu ma inseala, site-ul hotnews a promovat cel mai mult celebrul laser din Magurele.
  Acum am trecut la critica....! E bine mai tarziu decat niciodata....

  Pana una alta , cea mai mare realizare a dlui Zamfir e aceea ca finantarile de tot felul mari si foarte mari ale laserului din Magurele nu le mai suporta UE ,ci Romania!. Bravos, natiune halal sa iti fie!
  Bugetul cercetarii si asa e unul anemic...nu-i nimic, platim de aici si o infrasructura pe care Romania din banii care ii da cercetarii ,nu o poate sustine decat cu greu,altii primind mai nimic.
  Dl.Zamfir un nume care rimeaza cu zbir, si care e un zbir, ramane pe functie desi ilegal si continua sa ii hinghereasca pe cei care au ridicat capul si i se opun.
  Toata lumea se intreaba de ce dl Zamfir nu e schimbat? Prietenii stiu de ce, din toata situatia asta nipriceperile celor cu vipusca se vad cu ochiul liber...
  Si ca sa inchei tot pe hotnews am aflat ca ELI se ocupa si de covid.in martie sau aprile, in orice caz in premiera mondiala...mda, asa cu s-a ocupat si de laser, probabil.
 • +20 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2020, 10:47)

  [anonim]

  • +2 (12 voturi)    
   Cine sa supravegheze? (Marţi, 21 iulie 2020, 13:43)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui

   Ceausescu? Ole, ole, ole, Ceausescu nu mai e!
  • -4 (6 voturi)    
   Asa zisul impostor are cateva sute de articole (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:59)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui

   in reviste de top din domeniu si un indice hirsh urias. Plus 14 petrecuti la Yale University. Deci, fara indoiala este un cercetator de varf in domeniul fizicii. Vorbele pe care le arunca pe aici detractorii lui sunt doar vorbe, nesprijinite de nimic, date sau cifre. Parerologia celor care s-au simtit deranjati ca au fost pusi sa lucreze ca in vest (la salariile pe care le au, cam ca-n vest) nu se bazeaza decat pe vorbe. Am mai citit pe cateva site-uri atacurile impotriva academicianului Zamfir. De acolo se vade mai clar sursa atacurilor. Postul este cel vanat. Mai intai salariul mare pe care ar vrea sa-l inhate orice ciurli-burli de la IFA Magurele si apoi, omul raspunde de 360 milioane E. Orice politician ar vrea sa se infrupte din borcanul cu miere. Pana acum nu au reusit, si supararea este mare, mare de tot, aceasta suma a ramas nevamuita de Ciuma Rosie.
   • +2 (4 voturi)    
    @ cartofil (Miercuri, 22 iulie 2020, 19:46)

    Malachie Mulliganoglu [anonim] i-a raspuns lui cartofil

    @cartofil, ce intelegeti prin h-index urias?

    o lista google scholar pentru fizica nucleara:

    https://scholar.google.ro/citations?view_op=search_authors&hl=ro&mauthors=label:nuclear_physics

    remarcati, va rog, pagina 4. si mai dati click-uri pana la uriesenie.

    ok, google scholar e defectuos pe partea de sertare manageriale (ma gandesc la decorurile lui Picasso pentru baletele rusesti sau la Venera lui Dali).

    de aceea va recomand si aceasta eticheta:
    https://scholar.google.ro/citations?view_op=search_authors&hl=ro&mauthors=label:relativistic_heavy_ion_collisions

    comparati, va rog, cu doua nume din lista celor 95. si cu uriesenia.
    • +2 (6 voturi)    
     Userul "cartofil" este Nicolae Zamfir în persoana (Joi, 23 iulie 2020, 0:42)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui Malachie Mulliganoglu

     Sutele de articole ale lui Zamfir sunt de fapt scrise de alții. El este trecut drept coautor. Pe majoritatea nici nu le-a citit. Un cercetător serios are puține articole, foarte mult citate de alții pe care nu ii cunoaște, adică citate ca au valoare. Când pretinzi ca ai scris sute este evident ca sunt maculatura.

     Zamfir are 68 ani și ar trebuie pensionat. Dacă nu dispare definitiv din afacerea Laserului de la Măgurele, și peste 10 ani tot vom auzi de la el ca mai este putin pana la obținerea puterii de 10 PW și ar fi nedrept sa fie înlăturat de la conducerea proiectului ca alții sa ia laurii victoriei.
   • +2 (4 voturi)    
    Multumim conducatorului vizionar! (Joi, 23 iulie 2020, 13:01)

    IFINRadiatia [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Ok! Academicianul Zamfir, acest carmaci ilustru si vizionar al celui mai mare institut national de cercetare din Romania, este (sau a fost?) fara doar si poate un cercetator de exceptie, nu pune nimeni la indoiala acest lucru.
    Dar stiti ce? Putem sa discutam in exact aceiasi termeni acest subiect si daca ar fi vorba de Steven Weinberg. Ce argumente au suporterii lui Zamfir? Doar pentru ca te numest Steven Weinberg iti da dreptul sa-ti bati joc de carierele cercetatorilor, sa-i persecuti in stil Stalinist, sa instaurezi o atmosfera de teroare intr-un laborator national de cercetare? Steven Weinberg are dreptul sa-si bata joc de legi si de ministru doar pentru ca se numeste Steven Weinberg si a demonstrat ca este un cercetator capabil?
    Interesant rationament. Devine insa tragic in momentul in care intri in colimatorul acestui personaj enorm de orgolios, Nicolae Victor Zamfir. Din acel moment, acei nefericiti care au nenorocul de a deveni tintele "vizionarului", constata cat de dura si nedreapta este viata.
 • +15 (21 voturi)    
  sifonari de bani.. (Marţi, 21 iulie 2020, 10:51)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... stiam dinainte. toata pleava din industrie s-a strans sa capuseze la magurele.
 • +28 (30 voturi)    
  ELI inca poate fi salvat (Marţi, 21 iulie 2020, 11:39)

  cercetator-ifin-hh [utilizator]

  Si eu sunt un cercetator in IFIN-HH, ma aflu pe lista de 95 de semnatari https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24133958-95-cercetatori-din-institutul-fizica-nucleara-cer-inlocuirea-actualului-director-institutului.htm si pot confirma cele spuse in legatura cu mecanismele de represiune din IFIN. Greaua mostenire PCR se vede in IFIN, prin liderul care s-a inconjurat de incompetenti servili care au ajuns sa ia si decizii stiintifice in locul cercetatorilor si sa ne puna bete in roate in colaborarile internationale. Aceiasi oameni s-au ocupat si de ELI, si dupa cum vedeti din multitudinea de articole din presa, ELI-NP a fost dat la o parte de catre comunitatea internationala. Doar prin inlocuirea acestor oameni de la conducere (si nu doar a Acad. N. V. Zamfir) se poate aduce ELI pe traseul european. Romania nu este capabila sa sustina un echipament de asa anvergura, dat fiind si bugetul alocat proiectelor nationale comparativ cu bugetul de operare si mentenanta al ELI. Cercetatorii din IFIN au incercat prin toate mijloacele posibile, diplomatice, mai intai prin contact direct cu conducerea apoi prin adrese catre Minister, insa raspunsul ministerului a fost clar - acela de sustinere al lui NVZ cu orice pret. Trebuie mentionat ca initial doamna Ministru Anisie a fost de acord ca NVZ nu ar mai trebui sa ocupe postul de director (nu este nici legal si nici oportun) insa decizia de a-l mentine a fost luata mai sus si, ca orice politician virtuos, s-a supus. Nu imi vine sa cred dar am ajuns sa regret guvernarea PSD, cand, prin ministrul cercetarii Hurduc, NVZ fusese luat la tinta pentru incompetenta in a manageria proiectul ELI.
  Sa nu ne miram cand va urma un nou exod al cercetatorilor Romani din cauza subfinantarii cercetarii si sustinerea celor ca NVZ in conducerea institutiilor de cercetare. Ma bucur ca HotNews a decis sa faca publice si aceste parti negative ale proiectului ELI, si sper sa fie un punct de pornire a curateniei din cercetarea romaneasca.
 • +15 (15 voturi)    
  Facultatea-i facultate... (Marţi, 21 iulie 2020, 12:54)

  Marinake [utilizator]

  Universitatea din John Hopkins nu exista.

  O fi directorul Institutului de Fizică Atomica sau autorii articolului care au venit cu gogoașa asta ?

  Exista o universitate cunoscuta (prin SUA) care se numește Johns Hopkins după numele celui ce a dat banii sa o înființeze dar e in Baltimore, Maryland. Întîi au pocit numele, apoi e ca și cum ați scrie universitatea din Stanford (alt binefacator) sau universitatea din Spiru Haret.
 • +6 (8 voturi)    
  Dar vorbiti-ne si de sursa gamma (GBS) (Marţi, 21 iulie 2020, 18:29)

  IFINRadiatia [utilizator]

  Sunt de impact pentru publicul larg discutiile cu "uite pulsul, nu e pulsul laser de 10 PW", dar multi dintre cercetatori sunt constienti ca este vorba doar de o intarziere generata de sistemul de transport optic al laserului. Sunt insa sanse ca spre finalul acestui an, sau la inceputul anului viitor sa fie "trase" pulsuri de 10 PW la ELI-NP. Cel mult, sa-si mai bata capul juristii si birocratii cu implicatiile acestei intarzieri la nivelul aplicatiei POC ELI-NP.

  Cand vine vorba despre sistemul de fascicul gamma, cel de-al doilea mare echipament din proiect, se ridica mari semne de intrebare. Aceasta echipa manageriala a bagat in gard cu foarte mare avant contractul cu EuroGammaS, un consortiu alcatuit din institute de cercetare de mare prestigiu din Europa. S-au comportat de parca ar fi achizitionat o masina de spalat de la supermarket.

  Desi exista multi specialisti atat in IFIN-HH cat si in ELI-NP, ghiciti ce: tovarasul Academician si geniile ce-i stau alaturi, adica directorul economic si jurista IFIN-ului, s-au ocupat aproape in exclusivitate de problema. Incercati sa aflati de la cercetatorii din ELI-NP care sunt cauzele reale ale rezilierii contractului GBS cu EuroGammaS. Toti ridica din umeri si apar doar explicatii hilare precum planeitatea sapei sau regulamente ITM. Incercati sa aflati daca a existat vre-un grup de specialisti de la ELI-NP care sa colaboreze indeaproape cu partenerii occidentali care munceau la aceste echipamente.

  OK! Esec managerial. Mega-proiect pus in pericol. Procese peste procese in plina desfasurare. In timpul asta, echipa celor 3, gaseste solutia magica: o noua licitatie cu firma Americana Lyncean. Ok!? Sunt implicate echipele de cercetatori din IFIN-HH sau ELI-NP in asta? Stie cineva din institut detalii? Se face vre-o prezentare tehnico-stiintifica in institut? Este informat consiliul stiintific al IFIN-HH? NICIDECUM!!! Incercati sa intrebati pe cineva din institut domnilor jurnalisti. Pe ORICINE altcineva decat pe cei 3!
  • +9 (13 voturi)    
   Sursa VEGA (Marţi, 21 iulie 2020, 21:53)

   willow [utilizator] i-a raspuns lui IFINRadiatia

   Decizia e luata unilateral de Acad Zamfir. La cate a dat in bara pare ca se grabeste sa mai puncteze un esec. Iar isi inchipuie ca e la shopping in Altex de unde isi alege electrocasnicele. Cineva cu capul pe umeri din Guvernul Romaniei ar trebui sa-l opreasca pana nu ne amaneteaza cu totul. Apropos de Lyncean unde activeaza cercetatori de la Stanford, cei de la TUM Munchen au avut si ei un contract cu Lyncean pentru o sursa de radiatie X (cativa zeci de keV si nu 20MeV asa cum e la ELI-NP), adica vreo 3 ordine de marime (1000 ori) mai slaba ca energie. La receptie surprize-surprize, sursa de X nu intra in parametri, asa incat contractul a fost negociat si pretul scazut. Ia inchiputi-va acum cum va negocia Mr. Zamfir contractul daca Lyncean nu livreaza in parametri. Stiu eu raspunsul, alt proces, alti bani, alta distractie.
  • +2 (6 voturi)    
   Articol (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:46)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui IFINRadiatia

   Pai se pare ca articolul asta spune: au fost intrebati altii si au fost demontate minciunile "managementului comunisto- activist"!
 • +3 (7 voturi)    
  perspectiva unui tanar (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:01)

  tanar_cercetator_din_IFIN [utilizator]

  Sunt unul dintre tinerii din IFIN (asta ca potentialul bias pe care l-as putea avea relativ la toata povestea asta sa fie explicit). Din moment ce acest articol este legat de prima dezamagire (adica demontarea fake news-urilor despre "Laserul de la Magurele"), o sa-mi limitez comentariile doar la asta (pentru moment). Apropo, astept cu nerabdare partea a II-a si a III-a a acestei trilogii.
  As incepe cu mentionarea faptului ca apreciez ca spiritul in care este scris articolul nu este unul agresiv, unul care sa arate ce mari minciuni a promovat Zamfir prin mass media. Pentru ca nu este adevarat: cum spun si autorii articolului, sunt minciunele, unele mai exagerate decat altele e drept, dar in general sunt exagerari pentru a castiga notorietate pentru acest proiect si, pe aceasta cale, de a-l justifica cumva in ochii contribuabililor (doar pilonul din Romania a costat totusi 300 mil euro). Dar asta este strategia lui Zamfir, buna sau rea? Strategie pe care noi cei din IFIN am tot observat-o in toti acesti ani si am acceptat-o tacit desi a fost/este clar pentru orice cercetator profesionist ca multe informatii propovaduite de Zamfir sunt foarte exagerate pana la nivelul de intentionat minciunele. Am acceptat tacit multe alte abuzuri de-a lungul aniilor (tot mai multe si tot mai grave in ultimii 2 ani, din pacate) pentru ca ne pasa de imaginea institutului nostru si eram constienti ca singurul mod in care putem sa ne aparam si, deci sa lovim in Zamfir, era sa lovim si in institutul nostru. Nu am vrut sa facem asta, asa ca am tacut si am inghitit in sec. Pana cand ne-a ajuns pana in gat si nu am mai putut. Lumea din afara gardului institutului, mai ales lumea din afara platformei de cercetare de la Magurele, are impresia ca aici, in interior, este doar lapte si miere. Lumea si-a format opinia asta pentru ca institutul nostru a fost promovat de o singura persoana- Zamfir- si nici unul dintre noi nu a spus nimic de rau tocmai pentru a nu afecta imaginea institutului.
 • +8 (10 voturi)    
  idee pt aflare adevar (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:35)

  SilviuCovaci [anonim]

  Ce-ar fi ca absolut toti cei care au lucrat la MAgurele si nu mai lucreaza din diverse motive, sa fie contactati de colegii ramasi si rugati sa isi scrie aici parerile despre acest subbiect ????!!!!..Desigur, pe scurt, dar cu motivele pt care au plecat sau au fost obligati sa plece, parerile personale despre partea tehnica / stiintifica, despre ce s-a facut bine si ce nu, perspective etc, etc !!!!.>In acest fel, se vor aduna o multime de pareri (si pro si contra), dar mai ales se va putea decela ADEVARUL !!!.>Astfel vor aparea FOARTE multe argumente solide pt a discuta serios cu ministrul despre schimbarea directorului, vor aparea pareri de la specialisti despre cum ar putea evolua proiectul, despre cum s-ar putea reveni la finantarea europeana s.a. !!!.Desigur ca ziaristii au putut sa stea de vorba doar cu cativa angajati , mai curajosi, care NU au spus chiar totul (!)..Cei care inca lucreaza acolo au si ei, desigur, parerile lor ce ar trebui aflate (desi nu e recomandabil, totusi anonimatul ar scoate tot adevarul perceput de fiecare)..
  Ba chiar ar fi frumos sa avem si parerea actuala a directorului si a membrilor echipei sale, sperand ca isi vor scrie parerile si nu se vor apuca sa raspunda celorlalti colegi !!!..Astfel se va vedea, in timp, de la ce s-a plecat cu proiectul si unde s-a ajuns si mai ales unde va ajunge, comparativ cu toate laudele, optimismul, actiunile bune sau rele ce s-au facut si se fac!.Plecarea atator specialisti, excluderea din consortiul ERIC, umflarea posibilitatilor tehnice sunt realitati si cand vom afla si multe altele spuse de alti colegi , se va vedea ADEVARUL ADEVARAT !!!..Parerea mea este ca ziaristi au facut un articol foarte bun, documentat, cu info stiintifice culese de la specialisti si din care rezulta destul de bine starea actuala si unele lucruri care raman ascunse!!!.Doar publicarea parerilor TUTUROR celor care sunt direct legati de proiect va putea sa ne scoata din nou la lumina cunoasterii si a recunoasterii mondiale!
 • -2 (4 voturi)    
  bh (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:55)

  jiji7 [utilizator]

  Stiinta e stiinta si politica e politica iar arta e sa le impletesti pe amandoua bine ca daca esti doar scientist te mananca cainii iar daca esti doar politician esti maxim un prost administrator.
  Toate partile din poveste au dreptate si toti au pacate. Traiul in Ro e complicat, din toate punctele de vedere, asa ca in cercetare nu putea fi altfel, sunt romani ca noi toti cu aceleasi defecte, de caracter, pregatire, cultura, etc. De ce aveti alte asteptari?
  In ceea ce priveste pregatirea in domeniu si acolo sunt oameni foarte buni si din ceilalti, ca peste tot. Sunt mentalitati mostenite si mentalitati mai noi. E nevoie si de mana forte dar si de diplomatie.
  Ca nivel de trai, viata in cercetare ... dar daca vrei garantat mancare buna si masini scumpe esti extrem de tare si musai vremurile sunt prielnice dpdv politic si economic la tine in tara ori pleci in alta parte.
  Dincolo de oameni, in ceea ce priveste vremurile, s-a intrebat cineva in ce ape se scalda lumea cand s-au aprobat proiectele din Ro, Cehia si Ungaria? Erau alte vremuri, prioritatea pentru Europa nu era supravietuirea ei din toate punctele de vedere. Si apoi e regula, cand se taie de undeva oriunde in lumea asta cercetarea e prima care sufera, in prima linie cercetatorii din cercetare.
  Mai intrebati-va si cate astfel de proiecte de dimensiunea astuia sau mai mari, in Europa, au dat chix? Cred ca sunt destule. E cercetare, nu e taramul sigurantei.
  Cat despre bani romanesti sau europeni mai uitati-va la context si stabiliti niste prioritati. Cine e naivul care crede ca in vremurile astea mai da cineva banii pe cercetare alta decat in medicina, genetica, microbiologie?
 • +4 (4 voturi)    
  Laser (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:07)

  solar [utilizator]

  50.941 de vizualizări ! ENORM ! Asta arata GRADUL DE INTERES al ”subiectului ” pt publicul românesc.
  In ciuda acestui grad, probabil mult mai mare si in curs de ”mărire ”, incercarea de a risipi umbrele, penumbrele si ...ce-o mai fi pe lângă , și aruncat de-a valma pe piața ochilor si urechilor avide , nu dă rezultatele... scontate. Dimpotrivă, obscurizează și mai mult ”problema ”. Se vede cu ochiul liber și fără efort !
  IN FOND
  1) Totul a pornit de la un PROIECT . El există, are obiective, termene, motivații, responsabilități concrete, CONDUCERE si etc .. De aici trebuie pornit . Nu de la ..., stai să vezi, c-o fi c-o păți.
  2) Proiectul in sine este ”național”, internațional sau ...mixtum compositum ? In ce masură , fiecare din aceste ”componente ” ? Există ”titulari ” pt, fiecare din segmentele componente ? Ei ce spun ? Ce le incumbă ca scopuri, modalități, perspective, organizare etc ?
  3) Nu cumva PROIECTUL este cuprins si in exercițiul bugetar UE 2021 - 2027 ? In viitorul proiect al acelor ani figurează tot cu aceleași scopuri, finalizări , direcții , etc etc ? Stie cineva ? Si... ce se stie, de fapt ?
  4) .... 5 )... 6 ) ... ????  )
 • +4 (6 voturi)    
  Felicitari pentru articol! (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:08)

  Pseudo_nimul [utilizator]

  Asteptam partile 2 si 3 !
 • +1 (3 voturi)    
  Numai critica, fara solutii? Transparenta! (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:51)

  Costica Caragea [anonim]

  Am citit articolul si este clar ca sunt probleme la Magurele. Totusi, aceste probleme trebuie rezolvate si rezolvate in mod transparent. Realitatea este ca acest proiect este cel mai mare proiect de cercetare in fizica in Romania si ca laserul exista, chiar daca lucreaza la 1/100 din putere. Este o piesa de infrastructura pe care se poate construi o cercetare de top.
  Problemele care exista sunt problemele clasice ale cercetarii romanesti: subfinantare cronica, salarii mici pentru cercetatori, polarizarea granturilor catre cateva grupuri, coruptia din cercetare care merge pana in Academia Romana, un sistem corupt si total netransparent de finantare, lipsa responsabilitatii celor deja finantati, lipsa accessului echitabil la resurse. Rezultatele proiectelor finantate public trebuie facute publice, in mod transparent. Cei care au luat bani si nu au facut nimic nu trebuie sa mai aiba acces la alte finantari un anumit timp.
  Poate ar fi mai bine ca reporterii sa se focuseze pe aceste lucruri, pentru ca de aici porneste totul; trebuiesc prezentate si solutii ca de aratat cu degetul este simplu. Asta facem de 30 de ani si avem un apetit foarte mare in a demola orice initiativa si orice grup care a realizat cate ceva. Poate un drept la replica ar fi corect in aceasta situatie.
  • +6 (8 voturi)    
   Aplicarea LEGII ! (Joi, 23 iulie 2020, 13:07)

   IFINRadiatia [utilizator] i-a raspuns lui Costica Caragea

   Solutia este extrem de simpla: APLICAREA LEGII !
   Se organizeaza urgent concurs pentru pozitia de Director General al IFIN-HH.
   Consiliul Stiintific al IFIN-HH sa file lasat sa isi desfasoare in continuare activitatea conform ROF CS, si sa se inceteze haituirea cercetatorilor de catre domnul Academician "vizionar".
 • +4 (6 voturi)    
  de ce e nevoie de fake news? (Joi, 23 iulie 2020, 9:55)

  tanar_cercetator_din_IFIN [utilizator]

  In opinia mea apelarea la fake news si exagerari ca sa justifici cumva acest proiect in ochii platitoriilor de impozite este o strategie gresita (si nu doar pt ca nu este onesta). Eu cand sunt intrebat de oameni ce mai e si cu laserul asta le spun adevarul: va permite cercetare la limitele cunoasterii noastre si intelegerea de noi si chiar fascinante fenomene. Iar daca dupa sunt intrebat la ce ne ajuta pe noi oamenii asta dau intotdeauna acelasi raspuns (pt ca e adevarat fara a fi exagerat): daca, un exemplu, acum vreo 150-170 de ani cineva nu ii sustinea pe Faraday si Maxwell (sau pe altii) sa investigheze fenomene care atunci erau la limita cunoasterii umane, atunci probabil ca nu am fi gasit niciodata teoria electromagnetismului. Teoria asta a fost apoi inteleasa si aplicata de ingineri ca sa poata inventa noi tehnologii bazate pe noile fenomene electromagnetice (si iata-ne in prezent inconjurati de tehnologii bazate pe electricitate). E simplu mecanismul asta, nu? Deci, cercetarea fundamentala si inginerii sunt foarte frumos complementare: inginerii au nevoie de explicarea de noi fenomene (nu o pot face ei) ca sa poate inventa noi tehnologii (pe care oamenii de stiinta nu sunt capabili si/sau nu au interes sa o faca, in general). Unde ar fi lumea de azi fara Maxwell/Faraday? Si imediat oamenii normali inteleg perfect rolul crucial al cercetarii fundamentale (ca cea de la ELI-NP), nu e nevoie de fake-news. Din contra, mie mi se pare (si reactia oameniilor imi confirma asta) ca argumentul cercetarii fundamentale este chiar mai puternic decat cel al aplicatiilor, desi ambele sunt foarte importante. Daca vrem ca umanitatea sa supravietuiasca, daca vrem sa colonizam Sistemul Solar, etc. trebuie sa intelegem Universul ca sa-i putem exploata resursele astfel incat noi, oamenii, sa o ducem tot mai bine. Si trebuie sa facem asta de la medicina si pana la informatica.
 • 0 (0 voturi)    
  FANTEZIE cu final ASTEPTAT (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:11)

  constantinv [utilizator]

  Pentru ca stiul olecuta de fizica, am fost surprins ca prin cercetarile ce urmau la Magurele sa se trateze cancerul.
  Mai intai, prin dimensionarea intregii aparaturi de aici, aceasta NU putea fi utila decat pentru cercetari fundamentale. De la acestea la cercetarea/realizarea tehnologica(functionala) este o cale mai ...lunguta.
  Apoi, ma tem ca toata aceasta poveste cu finantarea europeana nu a fost decat o capcana. Din pacate, sunt foarte multi romani(inclusiv din media, cu "reprezentantul" sau de "mare renume": Alexandru Mironov...) care se imbulzesc cu mult entuziasm sa aplaude SF-urile!!! Ei NU cunosc o boaba de fizica sau altceva dar sunt primii care fac vorbire de realitati...ireale!

  Idem, ce priveste anihilarea deseurilor radioactive.

  NU am nimic cu cercetarea fundamentala, este NECESARA!!! Doar ca ea NU se face dupa criterii asemeni SF!! Ea TREBUIE condusa astfel incat sa devina utila pentru cercetarea tehnologica, adica cea care va aduce plus valoare imediata. Altcumva, se taie frunza la caini. Sau: "...Mircea, fa-te ca lucrezi!" pe banii contribuabililor

  P.S. Aseara l-am vazut pe nelipsitul A.M. dandu-ne "doza de stiinta" vorbind de un excentric american care mai spre ...saptamana viitoare va trimite tachete cu oameni in cautarea de noi galaxii!!!!!!!!!!!!.........
  Isonul l-a tinut o conita(profesoara la ASE?!) care "pregateste" mineri interplanetari pentru suplinirea metalellor rare de pe Pamant!!!!!!!!!!!!!!!!............


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by