Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko a declarat, sâmbătă, după convorbirea telefonică avută cu omologul său rus Vladimir Putin că acesta i-a promis că-i va oferi sprijin pentru asigurarea securității în țară, dacă va fi nevoie, transmite Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Reales duminica trecută în cadrul unui scrutin contestat, pe fondul protestelor care continuă în toată țara, Lukașenko a mai discutat cu Putin despre situația din țară.

Pe de altă parte, referindu-se la poziția UE, Lukașenko a declarat că respinge orice mediere, insistând că ”nu avem nevoie de guverne străine. Nu vom ceda țara noastră nimănui”.

SUA și UE discută situația din Belarus după controversatele alegeri prezidențiale de duminica trecută, a precizat secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în Polonia, în cadrul turneului său în Europa Centrală.

Pompeo mai spune că eventualele sancțiuni pentru nerespectarea valorilor democratice și a drepturilor omului ar trebui să se aplice doar înalților demnitari, potrivit Reuters.

Vorbind la o conferință în Varșovia, ultima sa oprire din acest turneu, secretarul de stat american a spus că Washingtonul a contactat responsabilii UE cu privire la situația din Belarus pentru a găsi ”cea mai bună modalitate de a ajuta poporul belarus să își dobândească suveranitatea și libertatea”.

Vineri seara, la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației europene, Josep Borrell a anunțat că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor și vor fi dispuse sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului și a valorilor democratice.