SUA și UE discută situația din Belarus după controversatele alegeri prezidențiale de duminica trecută, a precizat secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în Polonia, în cadrul turneului său în Europa Centrală.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pompeo mai spune că eventualele sancțiuni pentru nerespectarea valorilor democratice și a drepturilor omului ar trebui să se aplice doar înalților demnitari, potrivit Reuters.

Vorbind la o conferință în Varșovia, ultima sa oprire din acest turneu, secretarul de stat american a spus că Washingtonul a contactat responsabilii UE cu privire la situația din Belarus pentru a găsi ”cea mai bună modalitate de a ajuta poporul belarus să își dobândească suveranitatea și libertatea”.

Discuțiile au loc în contextul în care manifestanții din Belarus își continuă protestele, în pofida arestărilor masive și a ciocnirilor violente cu forțele de ordine. Opoziția acuză fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august de către Aleksandr Lukașenko care ar fi câștigat un nou mandat cu 80%.

Vineri seara, la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației europene, Josep Borrell a anunțat că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor și vor fi dispuse sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului și a valorilor democratice.

Pompeo a mai declarat, la Varșovia, că aceste sancțiuni ar trebui să se aplice doar înalților oficiali de la Minsk.

Tot sâmbătă, președintele Lukașenko a discutat telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin care a susținut că problemele din Belarus vor fi rezolvate curând.