România a fost condamnată la CEDO în procesul Awdi-Rodipet / Hotârârea asupra daunelor s-a amânat / Cazul a fost instrumentat de Hosu, actuala șefă a DIICOT

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2020, 20:02 Actualitate | Esenţial


Awdi Hassan
Foto: politiaromana.ro
Romania a fost condamnata de CEDO pentru incalcarea dreptului la proprietate, pentru că a instituit în mod abuziv sechestru pe bunurile Credit Europe Leasing IFN care nu aparțineau copmpaniei RODIPET. Curtea observă că „bunurile” în cauză erau bunuri mobile confiscate prin decizia DIICOT din iunie și octombrie 2010, ia în ceea ce privește chioșcurile de ziare, aceste active fiind în proprietatea unei alte societăți.

Concret, DIICOT a extins în 2001 ancheta din dosarul Rodipet asupra lui Hasan Awdi si a pus sechestru pe aproape 1.500 de chioscuri apartinand retelei Rodipet SA, dar unele dintre aceste chioscuri sechestrate apartineau Credit Europe Leasing IFN.

Decizia a fost luată în unanimitate. Curtea a avut următoarea componență: Yonko Grozev, președinte, Iulia Antoanella Motoc, Branko Lubarda, Carlo Ranzoni, Georges Ravarani, Jolien Schukking, Péter Paczolay.

Cazul a fost instrumentat la acea vreme de Giorgiana Hosu, actuala sefa a DIICOT.

Omului de afaceri Hassan Awdi a fost condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, iar în acest moment este dat în urmărire generală pe site-ul Politiei Române.

În acest proces, Credit Europe Leasing a cerut despăgubiri, dar Curtea a amanât luarea unei decizii în acest sens dând părților un termen de 6 luni de zile pentru a se înțelege.

Ce a cerut Credit Europe Leasing:

 • 2.337.000 EUR reprezentând valoarea celor 779 de chioșcuri rezultate din raportul de evaluare contabil;
 • 199.920 EUR, reprezentând valoarea celor șase autoutilitare;
 • 38.000 EUR reprezentând valoarea camionului, astfel cum a rezultat din factura de cumpărare.
 • Compania sa solicitat, de asemenea, 10.000 EUR pentru daune morale. În plus, a solicitat 7.500 EUR cu privire la cheltuielile de judecată
 • Compania și-a exprimat în sfârșit disponibilitatea de a ajunge la un acord cu guvernul pârât.

Decizia Curții:

 • Admite obiecțiile preliminare ale Guvernului în ceea ce privește neepuizarea căilor de atac interne și pierderea statutului de victimă și le respinge;
 • Admite plângerea în temeiul articolului 1 din Protocolul nr. 1, și respinge restul cererii ca fiind inadmisibil;
 • Având în vedere circumstanțele cauzei, Curtea consideră că problema aplicării articolului 41 din Convenție nu este pregătită pentru a lua o decizie. În consecință, va soluționa procedura la o dată ulterioară, ținând cont de posibilitatea încheierii unui acord între statul pârât și compania reclamantă.
 • Solicită guvernului și companiei solicitantă să notifice Curții, în termen de șase luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din convenție, observațiile lor scrise cu privire la acest aspect și, în special, despre orice acord la care ar putea ajunge;
 • Amana procedura ulterioara si deleaga presedintelui Camerei puterea de a o solutiona, daca este cazul.

Cazul pe scurt:

In 22 iunie 2010, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala fata de noua persoane care au fraudat cu 35,5 milioane de euro societatea Rodipet, firma de difuzare de presa, dupa ce aceasta a fost privatizata.

Potrivit DIICOT, in toata perioada post-privatizare, respectiv ulterior incheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitand de inexistenta controlului post-privatizare, a controalelor vizand respectarea regulilor financiare, dar si de pozitia dominanta in AGA, au desfasurat o politica de falimentare a societatii concretizata in incheierea unor contracte de imprumut, consultanta, reprezentare, vanzare, prestari servicii, total defavorabile societatii.

Procurorii DIICOT sustin ca fratii Awdi Hassan si Awdi Mehdi, patronii Rodipet, au creat acestei societati un prejudiciu de 35,5 milioane de euro. Omul de afaceri Said Baaklini este certetat alaturi de acestia pentru complicitate la frauda.

Cei doi sunt acuzati ca, prin intermediul mai multor firme, aproximativ 70 de societati comerciale, au comis infractiuni de delapidare, constituire de grup infractional organizat si spalare de bani, prejudiciind statul roman. In aceasta cauza, in care cercetarile au fost demarate in cursul anului 2009, s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile. Astfel, au fost indisponibilizate 25 de imobile si 156 de autovehicule si utilaje.

In 2009, fostul presedinte al AVAS Mircea Ursache declara ca Rodipet va reveni in proprietatea statului, din cauza neindeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de catre cumparator, firma Magnar Two, care a respins acuzatiile si a solicitat AVAS incheierea procesului de monitorizare. Rodipet Bucuresti a fost privatizata in anul 2003, cand Magnar Two a preluat integral firma.

În 2015, Guvernul a aprobat o Hotarare prin care sunt asigurate suma de 48,7 milioane de lei pentru plata despagubirilor stabilite de catre Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), comunicata in data de 2 martie 2015, in cazul Awdi si altii vs. Romania. Reamintim ca fratii Hassan si Mehdi Awdi, au fost condamnati definitiv în 2014 de Curtea de Apel Bucuresti la opt ani, respectiv sase ani si patru luni de inchisoare in dosarul delapidarii CFR Mesagerie. Despagubirile sunt acordate intr-un caz legat de Rodipet, societate controlata de Awdi.

Prin hotararea arbitrala a ICSID, comunicata partilor in 2 martie 2015 in dosarul ARB 10/13 in cauza Awdi si altii vs. Romania, a fost admisa in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. si Alfa El Corporation vs Romania. Aceasta hotarare finalizeaza un litigiu inceput in 2010, in baza Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin care Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. si Alfa El Corporation au chemat in judecata Romania. Reclamantii au solicitat despagubiri pentru daune pretinse a fi cauzate, pe de o parte, de executarea gajului asupra actiunilor detinute de reclamanti la Rodiped S.A. si rezilierea contractului de privatizare a Rodipet S.A. si, pe de alta parte, de o neindeplinire de catre statul roman a obligatiei asumate prin contractul de privatizare a Rodipet S.A. Obligatia asumata de statul roman a constat in promovarea unei legislatii care sa asigure un regim privind concesionarea terenurilor pe care se aflau chioscurile Rodiped. S.A. Pe de alta parte, reclamantii s-au considerat prejudiciati de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind restituirea imobilului cunoscut sub numele ¬Casa Bucur¬ catre proprietarii de la care fusese nationalizat abuziv, in conditiile in care acest imobil fusese achizitionat de o companie detinuta de reclamanti.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4828 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Zici procurori si (Joi, 23 iulie 2020, 20:14)

  xrogo [utilizator]

  intelegi abuzuri, se pare ca si DIICOT-ul are priceputii sai!
  • 0 (0 voturi)    
   nu-mi vine sa cred (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 16:26)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   prima oara cand sunt de acord cu xrogo.
 • +1 (17 voturi)    
  cat de criminal (Joi, 23 iulie 2020, 20:14)

  murangura [utilizator]

  a fost iohannis cand a numit asa un specimen seful diicot...
  • -3 (13 voturi)    
   ... (Joi, 23 iulie 2020, 21:50)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui murangura

   nu o presedintele ii numeste mai desteptule
   • +5 (7 voturi)    
    da' cine, dashteapto? (Vineri, 24 iulie 2020, 0:26)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ak33

    https://www.mediafax.ro/politic/klaus-iohannis-a-ignorat-avizul-csm-si-a-semnat-decretele-pentru-numirea-sefilor-de-parchete-18866805
    • -1 (1 vot)    
     .. (Vineri, 24 iulie 2020, 8:25)

     ak33 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     A avizat
     • 0 (0 voturi)    
      bravo (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 16:24)

      murangura [utilizator] i-a raspuns lui ak33

      Hai sa ne ascundem in spatele terminologiilor, doar doar schimbam atentia, nu??
      Comunistilor, si astia rosii si astia galbeni. Sunteti la fel! Aveti minciuna si diversiunea in sange.
 • +6 (8 voturi)    
  Mai mult suc mai mult pisu (Joi, 23 iulie 2020, 21:09)

  UnOarecare [utilizator]

  Mai multe dosare facute de incompetenti mai multe daune platite de Romania.
 • +3 (7 voturi)    
  Standard (Joi, 23 iulie 2020, 22:10)

  marie-cu-palarie [utilizator]

  Unde e surpriza?

  La USL așa se face dintotdeauna - abuzuri, amatorism, corupție și apoi consecințele lăsate pe seama plebei (căci noi, plătitorii de taxe, vom plăti și despăgubirile, nu madam' Hossu din buzunar).

  A știut Predoiu/PNL ce alege când a propus-o șefă la DIICOT. Un procuror după chipul și asemănarea Partidului.
 • +5 (5 voturi)    
  aici sunt mai multe povesti amestecate (Joi, 23 iulie 2020, 22:48)

  ..13 [utilizator]

  DIICOT a instituit un sechestru pe niste bunuri care insa unele dintre ele nu apartineau firmei ci unui IFN - bunuri cumparate dcel mai probabil prin imprumut si ele erau gajate sau ipotecate pana la plata creditului. Clar este o situatei de neglijenta si superficialitate si este OK ca IFN-ul a cerut recuperarea prejudiciului.

  CEDO a procedat cu buna credinta cand a lasat partile sa se inteleaga aupra sumei ceurmeaza sa fie acordate IFN-ului avnd in vedere ca si statul avea de recuperat de la RODIPET.

  AVAS nu a gestionat corect contractul de privatizare si proprietarii noi de la RODIPET au folosit toate mijloacele pentru a pune in dificultate statul, ca sa zic asa statul ce prost era...Oare de ce a fost asa de lipsit de interes in a urmari contractul de privatizare mai ales ca erau clauze post-privatizare si era si un departament de urmarire post-privatizare - ori prostie ori este vorba despre altceva - cred ca maidegraba altcevaul a avut un rol extrem de important.

  Casa Bucur a fost returnata proprietarilor de drept si era evident ca statul trebuia sa despagubeasca pentru aceasta expropriere - oare de ce a gresit din nou statul.

  Cele mai multe greseli in aceasta poveste apartin AVAS-ului.

  DIICOT-ul a gestionat un caz extrem de complex - cu un numar mare de firme interpuse si a facut o greseala evidenta in ceea ce priveste sechestrul asupra unor bunuri.

  Cred sincer ca povestea este mult mai complexa decat pare la prima vedere si atunci cand te amesteci cu cine nu trebe cam asa patesti...

  Am inteles ca si Combinatul de Oteluri Speciale de la Targoviste se inchide, tot dupa o privatizare interesanta... -ar putea sa mai urmeze si altele...

  Sa nu credeti ca cei care au cumparat RODIPET sau COS - Targooviste au ramas carecumva in paguba... NU, paguba ramane in totalitate la statul roman si la salariatii care au ramas fara un loc de munca - nu mai vorbim de distrugerea unei retele de distrubutie a presei, dar noroc ca s-au schimbat vremurile si acum citim online
 • 0 (0 voturi)    
  Verdict asteptat (Vineri, 24 iulie 2020, 11:42)

  4clase [utilizator]

  Familia Awdi, cetateni americani de origine libaneza, au gastigat investind in Romania. Au investit intr-o multitudine de domenii, comert, turism, etc. Cu banii au venit din afara. Din S.U.A.si din Liban. Au strijinit si mediul politic, au creat si sute de locuri de munca. Apoi a venit momentul "Casa Bucur" cand le este furata investitia si retrocedata vechilor proprietari. Dupa ce familia Awdi o pusesera pe picioare, o renovasera… Despagubiri ioc. Hassan pleaca in S.U.A. pentru a da statul roman in judecata. Presedinte al statului roman era taica Basescu, care (fire razbunatoare), pune sechestru asigurator pe toate afacerile si firmele fratilor Awdi, chiar daca nu aveau legatura cu Hassan. Angajatii raman someri. Si nu numai cei de la Rodipet… Ba mai mult. Membrii familiei Awdi pe care decizia ii prinde in Romania sunt sechestrati, avand interdictie sa paraseasca teritoriul Romaniei. In aceasta perioada, moare mama fratilor Awdi in Liban, iar celor din Romania nu li se acorda permisiunea de a participa la inmormantare… Drepturile omului sunt incalcate unor persone de cetatenie Americana. Deci pe scurt razbunarea domnului Basescu contra lui Hassan Awdi, incalca si regulile democratiei, si ale diplomatiei si lasa si sute de oameni fara loc de munca. Era de asteptat ca autoritatile americane sa-si apere cetatenii, pentru acest abuz si era de asteptat sa si castige. Acum daca tot e vorba de plata despagubirilor de ce sa plateasca statul roman, natia romana, frustarile lui Basescu? Pai sa plateasca Basescu direct. Sa vanda mosia de la Nana, ca nu romanii sunt vinovati. Arogantele lui Basescu sa fie platite din buzunarul statului?... De ce?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by