Guvernul a aprobat miercuri o Hotarare prin care sunt asigurate suma de 48,7 milioane de lei pentru plata despagubirilor stabilite de catre Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), comunicata in data de 2 martie 2015, in cazul Awdi si altii vs. Romania. Reamintim ca fratii Hassan si Mehdi Awdi, au fost condamnati definitiv, in urma cu un an, de Curtea de Apel Bucuresti la opt ani, respectiv sase ani si patru luni de inchisoare in dosarul delapidarii CFR Mesagerie. Despagubirile sunt acordate intr-un caz legat de Rodipet, societate controlata de Awdi.

Printr-o Hotarare, Executivul a suplimentat bugetul Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului cu suma de 48,703 milioane lei, suma provenita din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Prin hotararea arbitrala a ICSID, comunicata partilor in 2 martie 2015 in dosarul ARB 10/13 in cauza Awdi si altii vs. Romania, a fost admisa in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. si Alfa El Corporation vs Romania. Aceasta hotarare finalizeaza un litigiu inceput in 2010, in baza Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin care Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. si Alfa El Corporation au chemat in judecata Romania. Reclamantii au solicitat despagubiri pentru daune pretinse a fi cauzate, pe de o parte, de executarea gajului asupra actiunilor detinute de reclamanti la Rodiped S.A. si rezilierea contractului de privatizare a Rodipet S.A. si, pe de alta parte, de o neindeplinire de catre statul roman a obligatiei asumate prin contractul de privatizare a Rodipet S.A. Obligatia asumata de statul roman a constat in promovarea unei legislatii care sa asigure un regim privind concesionarea terenurilor pe care se aflau chioscurile Rodiped. S.A. Pe de alta parte, reclamantii s-au considerat prejudiciati de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind restituirea imobilului cunoscut sub numele ¬Casa Bucur¬ catre proprietarii de la care fusese nationalizat abuziv, in conditiile in care acest imobil fusese achizitionat de o companie detinuta de reclamanti.

Tribunalul Arbitral a respins majoritatea pretentiilor reclamantilor, considerand ca statul roman a procedat in mod corespunzator la executarea gajului pe actiunile Rodiped S.A si la rezilierea contractului de privatizare. Tribunalul Arbitral a constatat o incalcare limitata a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorilor, respectiv faptul ca statul roman nu a identificat solutii pentru a rezolva situatia generata de declararea, in 7 iulie 2008, de catre Curtea Constitutionala, a neconstitutionalitatii Legii 442/2004. Aceasta lege fusese adoptata pentru a crea regimul de concesionare de catre Rodiped S.A. a terenurilor pe care se aflau chioscurile acestei societati. Pentru acest motiv, statul roman urmeaza sa restituie reclamantilor doar sumele efectiv investite, de aproximativ 7,5 milioane de euro, la care se adauga si dobanda aferenta, in total 41.737.249,81 lei. Facem precizarea ca suma totala a pretentiilor formulate de reclamanti era de peste 447 milioane de euro.

In ceea ce priveste Casa Bucur, Tribunalul Arbitral a retinut faptul ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a constituit o incalcare a Acordului dintre Romania si SUA si a considerat ca statul roman trebuie sa restituie doar suma achitata de reclamanti pentru achizitionarea acesteia si dobanda aferenta. Suma totala este de 840.877,04 lei.

La sumele necesare pentru achitarea despagubirilor, se adauga sumele reprezentand cheltuieli de judecata.

Urmare a acestei situatii si avand in vedere impactul unei astfel de hotarari judecatoresti - de infiintare a popririi asupra platii serviciului datoriei publice guvernamentale - Guvernul a luat decizia asigurarii sumelor necesare platii acestor despagubiri.