Parlamentul European va adopta o rezoluție în care va cere înăsprirea mecanismului de corelare a finanțărilor europene de respectarea statului de drept, a declarat vineri europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, într-un interviu pentru HotNews.ro, în care a caracterizat acordul obținut în acest sens în Consiliul European drept un rezultat „foarte bun” dar „doar primul pas” în această direcție.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

„În rezoluția Parlamentului European pe care o vom adopta joi vom cere o condiționare foarte clară, extrem de strictă a fondurilor europene de statul de drept, mai strictă decât acordul din Consiliu. De ce vom reuși noi să cerem mai mult? Fiindcă în PE este suficientă o majoritate absolută pentru a adopta o poziție”, pe când în Consiliu ar fi fost nevoie de unanimitate, imposibil de obținut în condițiile în care Polonia și Ungaria s-au opus ferm acestui mecanism.

Declarațiile sale vin în contextul în care șefii de stat și de guvern din UE, reuniți într-un summit maraton, au decis, pentru prima oară, condiționarea acordării finanțărilor europene de respectarea principiilor democratice în acordul privind măsurile pentru relansarea economiei.

Cum arată acordul obținut în Consiliu, după negocieri dure și amenințări cu veto din partea Poloniei și Ungariei:

  • orice măsură de suspendare sau reducere a finanțărilor europene din cauza încălcării statului de drept trebuie aprobată cu majoritate calificată de statele membre (55% din țările UE reprezentând 65% din populația totală), o soluție mai dificil de realizat decât preconiza Comisia în propunerile inițiale.

Ce vrea să facă acum Parlamentul European, potrivit lui Siegfried Mureșan:

  • dacă un stat încalcă statul de drept, Comisia Europeană va putea, pe baza unor criterii precise, să propună suspendarea fondurilor europene ale acelui stat
  • propunerea Comisiei Europene va putea fi respinsă în Consiliu doar cu majoritate calificată, ceea ce înseamnă că va intra în vigoare automat, cu excepția cazului în care Consiliul, cu o majoritate calificată, care e foarte greu de obținut, blochează această măsură

„O țară care încalcă statul de drept nu va reuși niciodată în Consiliu să-și mobilizeze, în apărarea sa, o majoritate calificată. Imaginați-vi-l pe Liviu Dragnea, cu premierii săi, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă, încercând să obțină o majoritate în Consiliul UE. Nu ar fi reușit niciodată. Puteau obține sprijinul a unul - doi premieri de teapa sa, dar niciodată o majoritate calificată”, a argumentat europarlamentarul PPE.

Ce urmează:

  • „Vom intra cu aceste poziții, poziția Consiliului European și poziția Parlamentului European în negocieri deoarece există legislație deja în procesul decizional, în procesul de codecizie. Cred că vom avea un mecanism la finalul zilei și eu vreau ca acest mecanism să fie cât mai aproape de propunerea Parlamentului și cât mai puternic”.

„Împotriva corelării fondurilor europene de statul de drept sunt doar oamenii politici care au de gând să afecteze statul de drept. Dacă ești om politic cinstit, care nu ai de gând să afectezi statul de drept, nu vei avea niciodată nimic împotriva corelării fondurilor europene de statul de drept”, a mai spus Mureșan.