Republicanii par să atingă cel mai ridicat nivel al pesimismului privind direcția în care se îndreaptă țara, confruntată cu trei crize, simultan: pandemia de coronavirus, problemele economice și masivele proteste față de brutalitatea poliției, notează Reuters, într-o amplă analiză.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai puțin de jumătate dintre americanii care se legitimează drept republicani, respectiv 46%, spun că țara este pe o traiectorie bună, potrivit unei cercetări Reuters – Ipsos, realizată săptămâna trecută.

Este pentru prima dată când procentele sunt la acest nivel scăzut din august 2017, când societatea americană s-a confruntat cu mitingurile extremiștilor albi de la Charlottesville, Virginia, care s-au soldat cu ciocniri între manifestanți.

La începutul lunii martie, înainte de izbucnirea epidemiei în SUA, 70% dintre americanii republicani erau optimiști în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă țara.

Totuși, Trump are în continuare o rată de aprobare de 40%, majoritatea republicanilor declarând că susțin prestația sa de la Casa Albă.

Însă un trend pesimist în rândul suporterilor săi ar putea să-i slăbească poziția înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie, când se va confrunta cu democratul Joe Biden, în încercarea de a câștiga al doilea mandat.

Nu mai puțin de 37% dintre republicani consideră că SUA merg în direcția greșită, dintre care 17% spun că ar vota cu Biden dacă alegerile ar avea loc acum, în timp ce 63% ar opta pentru rămânerea lui la Casa Albă.

Majoritatea experților consideră că deznodământul scrutinului va fi decis de o mână de state divizate: Michigan, Pennsylvania și North Carolina, unde și cea mai mică scădere a prezenței la vot sau alte incidente ar putea periclita șansele lui Trump.

"Probabil că ar trebui să-i dea de gândit lui Trump, cu toate că e corect să spunem că își menține încă sprijinul puternic în rândul republicanilor”, a declarat Kyle Kondik, analist la Universitatea din Virginia.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online, pe întreg teritoriul SUA, pe un eșantion reprezentativ de 1.113 de americani cu drept de vot și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Citește și: