Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I este din nou aglomerat, duminică dimineaţă, şi se aşteaptă trei ore pentru efectuarea formalităţilor de intrare în România, iar la PTF Nădlac II, 40 de minute.

Coada la granita de la NadlacFoto: Captura Facebook

Potrivit aplicaţiei online a Poliţiei de Frontieră care monitorizează traficul la frontiere, la Nădlac I sunt deschise şapte artere de intrare, cu tot atâtea puncte fixe de control, la care se adaugă 12 staţii mobile pentru verificarea documentelor. La Nădlac II, sunt deschise şase artere de intrare.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat, pentru AGERPRES, că la Nădlac I s-a înregistrat un trafic mai mare în ultimele 24 de ore, pe ambele sensuri de tranzitare. Pe aici au intrat în România 5.850 de persoane cu 1.600 de mijloace de transport şi au ieşit 4.350 de persoane cu 1.100 de mijloace de transport.

Totuşi, în afară de aglomeraţie, un alt motiv pentru timpii mari de aşteptare la intrarea în ţară îl reprezintă "controalele amănunţite efectuate în vederea prevenirii răspândirii COVID-19", respectiv triajele epidemiologice.

Pe sensul de ieşire din România, traficul se desfăşoară normal şi se aşteaptă 10-15 minute pentru formalităţi, la toate punctele de trecere din judeţul Arad.

Vineri, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că Ungaria a ridicat restricţia de tranzitare a teritoriului în anumite intervale orare, astfel că tranzitarea acestei ţări se face în permanenţă, ceea ce ar fi urmat să elimine momentele cu aglomeraţie ridicată din unele puncte de frontieră.

"Traficul se desfăşoară în condiţii normale, civilizate", a afirmat ministrul, aflat într-o vizită la PTF Nădlac I.

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de Covid-19, într-un briefing de presă.

Persoanele care sosesc din România sau Ucraina şi vor să rămână pe teritoriul Ungariei trebuie să intre într-o carantină de 14 zile, a precizat Lakatos, conform agenției ungare MTI.

Premierul Ludovic Orban a declarat că în urma discuţiei purtate la nivelul miniştrilor de externe ai României şi Ungariei există deja consecinţe favorabile, una dintre acestea fiind permisiunea de tranzitare a statului vecin, pe cale rutieră a cetăţenilor români, 24 de ore din 24. "Cred că la întâlnirea celor doi miniştri de externe s-au exprimat puncte de vedere clare şi poziţia exprimată de ministrul Bogdan Aurescu este poziţia Guvernului. Au şi existat consecinţe favorabile, în urma discuţiei Ungaria a luat decizia de a permite tranzitarea Ungariei pe transport rutier pe toată perioada de 24 de ore a unei zile", a precizat, într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.