Peste 100 de doctori au semnat o scrisoare prin care cer Parlamentului României să respingă legea vaccinării. Jurnaliștii de la PressOne i-au contactat pe câțiva pentru a înțelege cum au ajuns aceștia să facă un apel cu puternice accente antivaccinare.

Antivaccinisti (sursa foto: PressOne-INQUAM)Foto: Hotnews

Cel puțin 68 dintre ei au studii complementare sau practică medicina alternativă, cum ar fi homeopatia și acupunctura, iar 18 sunt stomatologi. Statistica reiese din interviurile cu aceștia și interogarea registrelor de evidență de la Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi.

Dincolo de homeopatie, specialitatea de bază a celor care nu sunt stomatologi variază, potrivit declarațiilor lor sau documentării: chirurgi plastici, specialiști în medicina muncii, radiologie medicală, medici de laborator, ginecologi, gastroenterologi, psihiatri, medici de familie și de urgență, pediatri, oftalmologi și câte un alergolog, pneumolog, expert în nutriție, hematolog, ORL-ist, specialist anestezie și terapie intensivă, neurolog sau balneolog.

În bazele de date publice ale medicilor sau stomatologilor nu am găsit 12 persoane din scrisoare (e posibil ca unii să fie români cu studii medicale care trăiesc în străinătate). De asemenea câțiva nu au dreptul de a practica medicina în România, conform reglementărilor actuale.

Primul semnatar pe lista medicilor împotriva legii vaccinării este fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Medic legist ca formare și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iasi, el a fost trimis în judecată în 2011 pentru trucarea unei licitații. Anul trecut procesul s-a încheiat cu achitarea sa, în urma unor decizii ale Curții Constituționale legate de infracțiunea de abuz în serviciu și interceptările realizate de SRI.

Respectivele hotărâri au dus la anularea de probe din mai multe dosare în curs de judecare, inclusiv în procesul medicului Vasile Astărăstoae.

Într-un alt caz, în 2014, medicul a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă pentru conflict de interese.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au constatat că Vasile Astărăstoae s-a angajat pe sine și pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituțiile pe care le conducea. Valoarea serviciilor prestate de cei doi a fost de aproximativ 50.000 de euro, potrivit presei.

De vreo 10 ani Vasile Astărăstoae și-a schimbat și opinia asupra siguranței vaccinurilor, a spus acesta pentru PressOne.

Citiți mai multe pe pressone.ro