Sociologul Călin Cotoi, profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea București, a fost invitatul interviurilor HotNews.ro LIVE, pentru a vorbi despre reacția oamenilor în fața unei situații de criză precum epidemia de coronavirus.

sociologul Calin CotoiFoto: Universitatea Bucuresti

Interviul a fost transmis pe conturile de Facebook și YouTube ale HotNews.ro:

Românii nu reacționează diferit față de italieni, de exemplu, în situația creată de coronavirus, totul depinzând de încrederea pe care oamenii o au în autorități, spune sociologul. „Mie mi-e frică mai curând de discursul despre frică decât de boala în sine”, a spus profesorul Călin Cotoi.

El precizează că o criză de acest tip pune în evidență „mecanisme de stigmatizare și uneori pot să iasă chestii monstruoase”.

Legat de percepția măsurilor luate de autorități, profesorul Călin Cotoi a comentat că „e un soi de entuziasm al crizei - oprim, facem”, fără a se da mare importanță a ceea ce urmează după.

Cele mai importante declarații:

  • În cazul României ca și în cazul Italiei depinde de încrederea pe care oamenii o au în autorități. Familia pare să fie singurul suport în România.
  • Mie mi-e frică mai curând de discursul despre frică decât de boala în sine.
  • Suntem încă într-o perioadă de creștere a numărului de îmbolnăviri, impactul va fi probabil în creștere și se va simți tot mai tare
  • Vedem cum se reconfigurează statul într-o perioadă de criză, nu știu sigur ce infrastructură avem, vom vedea
  • Ideea că ne aflăm în criză pune în evidență mecanisme de stigmatizare și uneori pot să iasă chestii monstruoase, mai ales că se suprapune și cu criza migranților. Ne vom confrunta nu doar cu boala ci și cu o radicalizare.
  • Mortalitatea este mai mare decât la gripă, este o boală cu-adevărat globală și aici mi se pare șocul cel mare. S-a amestecat foarte tare cu ceea ce înseamnă globalizare.
  • Există un sistem de guvernare a sănătății globale și asta se reflectă și asupra noastră mai încet
  • Mi se pare că dacă folosim această epidemie inteligent ne poate da și o soluție politică
  • Legat de măsurile luate - ar trebui să existe alternative. Ce se întâmplă cu acei oameni, stau în casă cu copiii?
  • E un soi de entuziasm al crizei - oprim, facem, dar eu aș gândi de 2 ori aceste lucruri
  • Cum ne ferim de fakenews? E foarte usor acum, mult mai ușor ca înainte, să pui o informație în spațiul public, nu mai există un filtru, astfel că e greu să le oprim
  • Se poate să creeze o falie între cetățeni și autorități. Dacă se vor lua măsuri mai dure, posibil să existe reacții împotriva statului. Însă nu cred că va fi o despărție fundamentală, o separare, oamenii vor avea nevoie de stat așa cum este el.
  • Ar putea fi ca coronavirusul să fie un instrument pentru a regândi statul și modul în care funcționează el.
  • Există niște presiuni asupra întregului sistem de sănătate, în general, ceea ce este semnul unei crize, să privatizăm, să nu privatizăm.

În aceste zile am asistat la episoade de panică în care, de exemplu, unii români au mers să își facă provizii de alimente, dar și la situații în care cetățeni de origine asiatică au fost bruscați pe stradă, de teama coronavirusului. Sunt și persoane care spun că nu există niciun motiv de îngrijorare și care îi ironizează pe ceilalți.

​​Călin Cotoi este absolvent de Sociologie la Universitatea din Bucuresti, dar a absolvit și Medicina la Universitatea “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca. Printre domeniile sale de interes sunt: teorie socială, teorii ale modernizării și modernități, antropologia etnicitatii, antropologie politica, studii rurale, istorie socială, teorii și metodologie în antropologie, regionalism și regionalizare. La Universitatea din București, la Departmentul de Sociologie, susține cursurile: Istorie socială, Antropologie politică, Teorii sociale clasice și Reprezentări etnografice.