Pentru încercarea salvării CFR Marfă s-a deschis procedura de concordat preventiv, iar compania CITR va coordona restructurarea operatorului, spune CITR într-un comunicat de presă. Planul de redresare va fi implementat în termen de 24 de luni. Reamintim că CFR Marfă este într-o situația gravă și cota de piață a scăzut continuu. Compania de stat avea 32.000 de angajați în 1998, 17.000 de angajați în 2009, a ajuns la sub 9.000 în 2013 și are aproximativ 6.000 de oameni în prezent.

Locomotive CFR MarfaFoto: Hotnews

CITR, parte a Impetum Group, a fost desemnat administrator concordatar provizoriu și va coordona restructurarea operatorului feroviar CFR Marfă prin procedura de concordat preventiv, deschisă pe 4.02.2020 de Tribunalul București.

Va urma o analiză exhaustivă a activității curente a societății pe baza bugetului de venituri și cheltuieli și a cash-flow-ului, în baza căreia va fi propus și implementat imediat planul de redresare, spune CITR.

Următorii pași în procedură sunt realizarea, în termen de 30 de zile, a unui plan de redresare a companiei și supunerea acestuia votului creditorilor care dețin cel puțin 75% din creanțe. Termenul de implementare a măsurilor adoptate în planul de restructurare este de 24 de luni.

În 2019 a fost adoptată Directiva (UE) 2019/1023 privind cadrele de restructurare preventivă pentru a împiedica ieșirea din economie a 200.000 de firme anual la nivel european. Directiva încurajează aplicarea procedurilor de restructurare în afara insolvenței, inclusiv a concordatului preventiv. Concordatul este o soluție de prevenție care are rolul de a asigura redresarea rapidă și este desfășurată sub supravegherea judecătorului sindic. Procesul de restructurare permite continuarea activității companiei și respectarea obligațiilor față de creditori.