Avocatul general al Curtii de Justiție a Uniunii Europene va formula în 31 martie concluziile în procesele intentate de instanțe din România privind obligativitatea recomandărilor MCV și controversata secție de anchetare a magistraților. Pledoariile în primele procese intentate de magistrați români la CJUE s-au încheiat marți, opinia majoritară fiind în sensul desființării Secției speciale. Un punct de vedere contrar a fost susținut de Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentat la CJUE de către avocatul clujean Radu Chiriță.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanți ai părților care au susținut pledoarii în fața CJUE, luni și marți, au declarat pentru HotNews.ro că avocatul general al Curtii de Justiție a Uniunii Europene va formula în 31 martie concluziile în aceste procese. După concluzii, urmează pronunțarea CJUE.

În 2019, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a înregistrat mai multe solicitări ale instanțelor din România, între care Curțile de Apel Pitești, București și Tribunalul Olt, care au contestat modul în care a fost înfiintată și funcționează controversata secție de anchetare a magistraților și cer, printre altele, și să explice dacă România este obligată să respecte recomandările din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene. Demersul la Curtea Europeană a fost inițiat de Forumul Judecătorilor din România, iar o parte din dosarele înregistrate au fost conexate.

Luni și marți au avut loc primele procese în șase dintre dosare vizând MCV, Secția specială și procedura de numire a conducerii provizorii a Inspecției Judiciare, prin ordonanță de urgență.

Din partea României, pledoariile au fost susținute de noul agent guvernamental pentru CJUE Emilia Ganea, Asociația Forumul Judecătorilor (reclamantul în aceste dosare) a fost reprezentată de judecătorul Dragoș Călin, iar pentru Parchetul General pledoaria a fost susținută de Horațiu Radu, adjunctul procurorului general. Și procurorul Bogdan Pîrlog, președinte al Asociației "Inițiativa pentru Justiție", a susținut pledoarie în aceste procese. Și-au susținut punctele de vedere în fața CJUE și reprezentanții Comisiei Europene și ai unor state care au intervenit în procedură - Suedia, Olanda, Belgia și Danemarca.

Opinia majoritară a fost că înființarea Secției speciale contravine cerinţelor Dreptului Uniunii Europene.

Astfel, reprezentanții Comisiei Europene au arătat în fața CJUE că o structură autonomă pentru anchetarea judecătorilor poate fi utilizată ca un instrument de intimidare şi de presiune asupra acestora, mai ales dacă se ține cont de contextul în care a fost înființată, se creează o suspiciune generală privind posibilitatea unor influențe politice, ceea ce poate afecta în mod semnificativ independența justiției, în special aparența de independenţă a organelor judiciare din România. De asemenea, înființarea acestei structuri - Secția de anchetare a magistraților - "contravine cerinţelor Dreptului Uniunii Europene", este punctul de vedere pe care Comisia Europeană l-a transmis Curții de Justiție a Uniunii. Reprezentanții CE mai spun că se creează un efect inhibator asupra judecătorilor şi a activităţii acestora, precum şi o suspiciune generală privind posibilitatea unor influențe exterioare, în special de natură politică, asupra conținutului deciziilor instanțelor, ceea ce poate afecta în mod semnificativ independența justiției, în special aparența de independenţă a organelor judiciare din România. Comisia consideră, de asemenea, că înfiinţarea Secţiei nu ar putea fi compatibilă cu dreptul Uniunii decât dacă o astfel de măsură ar fi motivată, în mod plauzibil, de anumite considerații legate de buna administrare a justiției. În opinia Comisiei, nu pare să fi existat o astfel de justificare obiectivă și plauzibilă din partea aurorităților române pentru înfiinţarea Secţiei speciale.

Un punct de vedere contrar a fost susținut de Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentat la CJUE de către avocatul clujean Radu Chiriță.

Radu Chiriță a susținut opinia trimisă CJUE în 2019 de președintele de atunci al CSM Lia Savonea potrivit căreia "înființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie constituie o garanție legală a principiului independenţei justiţiei în general şi a independenţei judecătorului în special".

CITEȘTE ȘI: