Cristian Tudor Popescu a explicat, marți, ce înseamnă ”pastrongâți”, cuvântul care, după ce a fost folosit de jurnalist într-un răspuns către Alina Mungiu Pippidi, a declanșat un ”val de dezbateri”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pastrongâții” trebuie citit în forma și contextul frazei imprecative. El înseamnă ceea ce sugerează sunetul lui în acest context minții fiecăruia. Prin 2009, am publicat chiar un articol întreg inventând cuvinte, bazate doar pe sonoritate pentru a genera sens”, scrie CTP pe Facebook.

”Cuvântul „pastrongâții” folosit de subsemnatul în fraza „De unde pastrongâții genitorilor matale ai scos din gușă zisa pesedistă la modă «Ăla nu e de părerea mea, prin urmare, sigur e de părerea SRI»?” adresată lui A. Mungiu Pippidi a stârnit un val de controverse.

Mulți cititori m-au întrebat ce înseamnă, căci nu l-au găsit în DEX. Alții au încercat o explicație.

Dl Marian Virgil: „plastron + gât. Eșarfa pe care o ține la gât”.

Dl Mihai Eftimie: „O fi vorba despre insecta sugătoare de sânge numită panstrongylus geniculatus”.

Dna Ramona Rusu: „pastrón es un producto elaborado con carne roja”...

Filologul Radu Paraschivescu n-are îndoieli: „Din punctul meu de vedere nu poate fi altceva decât o greșeală de literă pe care Cristian Tudor Popescu nu a apucat să o repare”. Dl Paraschivescu nu indică și litera greșită sau lipsă. D-sa probabil că i-a citit pe formaliștii ruși, măcar pe Șklovski, așa că mă miră decisa îngustime de vedere pe care o afișează.

Sau, poate că din ce a scris subsemnatul nu a citit decât textul ce mi l-a solicitat pentru antologia „Răcani, pifani și veterani” (Editura Humanitas, 2008). Altfel, ar avea cunoștință de faptul că „pastrongâții” e departe de a fi o excepție – am inventat nenumărate cuvinte de-a lungul vremii; cel mai recent, „mazdroape”.

„Pastrongâții” trebuie citit în forma și contextul frazei imprecative. El înseamnă ceea ce sugerează sunetul lui în acest context minții fiecăruia. Prin 2009, am publicat chiar un articol întreg inventând cuvinte, bazate doar pe sonoritate pentru a genera sens”, explică jurnalistul în postarea citată.

Alina Mungiu Pippidi a publicat în 25 octombrie un articol intitulat „Jos labele de pe Șora și Arafat, măi, nemernicilor!” și în care vorbește, la un moment dat, despre „analiști oficiali care nu suflă niciodată decît în aceeași direcție cu SRI, de genul lui Cristian Tudor Popescu” și care „se dezlănțuie la comandă”.

CTP a replicat sâmbătă, pe Facebook: „De unde pastrongâții genitorilor matale ai scos din gușă zisa pesedistă la modă «ăla nu e de părerea mea, prin urmare, sigur e de părerea SRI»”? Ai stat mult rât în rât cu Daniel Dragomir, cu Olguța Vasilescu, Dragnea sau Tăriceanu? Poți să mă faci dobitoc, imbecil, analfabet, e dreptul dumitale, dar ca să afirmi că sunt comandat de SRI, la vârsta mea, după o viață de muncă în presă, trebuie să ai măcar un căpețel de probă, nu, savanto?”.