Victor Ponta, care cu o zi în urmă a anunțat că parlamentarii Pro România nu vor vota Guvernul Orban, spune că noul cabinet va trece cu voturile celor de la PSD. El susține că nu va vota acest Executiv pentru că nu crede că Ludovic Orban "este capabil" să fie un bun premier și nu crede că "un Guvern PNL având o colaborare dubioasă și instabilă va scoate țara din criză!".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ca și în noiembrie 2015 ( Guvernul “Cioloș” ) Guvernul Orban o să treacă cu voturile celor de la PSD - toți cei care susțin PNL, cei care detestă social-democrația și alegătorii de stânga vor fi fericiți / zgomotul celor care strigă cu toată puterea să se ridice de pe scaune Dăncilă și gașca ei (foarte bine) ca să se așeze imediat pe acele scaune Orban&Co (foarte rău) acoperă tot - oamenii obișnuiți nu contează!", a scris Ponta pe Facebook, joi dimineață.

El mai susține că a votat moțiunea contra Guvernului Dăncilă pentru că era nevoie absolută de o schimbare, dar, la fel ca în 2015, propunerea făcută de Klaus Iohannis "nu răspunde așteptărilor oamenilor, ci doar dorinței și așteptărilor sale".

"Nu cred că Ludovic Orban este capabil să fie un bun prim-ministru și nu îl voi vota (indiferent de presiunile, amenințările și jignirile primite) / nu cred că un Guvern PNL având o colaborare dubioasă și instabilă cu domnii Barna, Băsescu, Hunor, Tăriceanu, Borza șamd, va scoate țara din criză! NU voi vota Guvernul Orban PNL -puteți să îmi faceți un nou dosar penal, ca în 2015, puteți să dați drumul la robinetul de minciuni și amenințări online, puteți să cereți celor care apar la televizor și sunt plătiți cu sute de mii de euro din subvenția primită de Partide de la Buget - rezist!", adaugă Ponta.

Calculele pentru susținerea Guvernului

De 233 de voturi are nevoie premierul desemnat Ludovic Orban ca să-și treacă Guvernul în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate și ar mai avea nevoie de încă 9 parlamentari care să gireze viitorul Guvern. Astfel PNL are 97 de parlamentari, UDMR - 30, USR - 39 (un absent nemotivat), ALDE - 24, PMP - 18 și Minorități - 16 (un absent) în total 224 de voturi negociate. Potrivit surselor HotNews.ro, Orban a demarat negocierile cu alți 20 de parlamentari din PSD, Pro România dar și independenți.

Dacă liberalii nu reușesc să adune cele 233 de voturi și dacă PSD și Pro România boicotează ședința prin neparticipare există posibilitatea ca la ședința de investire a Guvernului să nu fie cvorum. Cu alte cuvinte, Parlamentul va trebui să stabilească o nouă ședință pentru validarea unui premier.