Fostul premier Petre Roman susține că demersul procurorilor de a cere redeschiderea urmăririi penale împotriva sa în dosarul Revoluției este "o absurditate”, "o poveste cusută cu ață albă".

Petre RomanFoto: AGERPRES

"Sigur că ar fi multe de spus, dar cea mai evidentă absurditate care mă revoltă este că ei (procurorii, n.r.) zic că la data comiterii infracțiunii Petre Roman era prim-ministru și e complet fals. Eu am devenit prim-ministru în 27 (decembrie 1989, n.r) și între 22 și 25 eram nimeni, ca să zic așa. E cusută cu ață albă rău de tot povestea asta”, a declarat Petre Roman, pentru Mediafax.

El se declară convins că instanța de cameră preliminară nu va admite cererea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale în ceea ce îl privește.

“Singura mea întrebare este ce s-a întâmplat de au ieșit cu chestia asta acum, e foarte ciudat. (...) Pe lângă faptul că conține un fals, ea (cererea procurorilor, n.r.) este și total nemotivată și nejustificată”, a susținut Roman.

Procurorul general cere instanței redeschiderea urmăririi penale în cazul lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș, cu privire la infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției. Mai exact, procurorul general Bogdan Licu a infirmat soluțiile de clasare dispuse de procurorii militari.

Dosarul Revoluției a fost trimis instanței în 8 aprilie, după aproape 30 de ani, timp în care a fost închis și redeschis de mai multe ori, și au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii doar trei inculpați - fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

În privința mai multor persoane, procurorii au dispus clasarea fie din cauza decesului părților, fie pe motiv că nu au existat probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii, așa cum a fost în cazul lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit ca primul termen în cameră preliminară în dosarul "Revoluţiei" să aibă loc în 29 noiembrie.