Un elev de 7 ani de la o școală din comuna Dagâța, județul Iași, cu insuficiență cardiacă, a fost pus în genunchi și cu mâinile ridicate în fața clasei de către o învățătoare, cazul fiind sesizat de consilierul pe probleme de romi din Prefectură. Acesta mai spune că femeia a fost vânzătoare în comună și ar fi fost angajată la școală pe post de învățătoare, deși nu ar fi dat concurs și nici nu a fost testată.

Clasa fara eleviFoto: Agerpres

Consilierul pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Iași, Elena Motaș, fost cadru didactic, scrie pe Facebook că din cauza lipsei personalului calificat din sistemul de învățământ la școala din satul Zece Prăjini directorul ar fi angajat ca învățătoare “fosta vânzătoare la un market, fără experiență și testare”.

"Această doamnă a venit însoțită la școală de sotul ei și de propriul copil. A considerat foarte educativ să pună un copil rom din clasa a II-a să stea în genunchi cu mâinile sus... drept pedeapsă. Copilul suferea de obezitate și insuficiență cardiacă. Să umilești un copil de 7 ani în fața propriului copil mi se pare o lecție de rasism și un abuz emoțional fără precedent. Umilința ar fi durat și mai mult dacă educatoarea nu ar fi dat buzna în clasă, educatoarea de etnie roma. Directorul a încercat să mușamalizeze incidentul și a sfătuit-o pe vânzătoare să demisioneze, insistând ca mama elevului sa nu facă sesizare", se arată în postare.

Elena Motaș, fost inspector școlar, spune că a sesizat Inspectoratul Școlar: "O demisie nu rezolvă criza din sistem, iar mușamalizarea incidentelor va conduce la perpetuarea comportamentelor abuzive".

Inspectoratul Școlar Iași spune că va face veficări în acest caz. "O echipă de inspectori de va deplasa în cursul zilei de mâine la fața locului pentru a verifica situația”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Iași, Sabina Manea.