În momentele în care participanții la o conferință internațională din Tașkent își ocupau locurile, un oficial care se agita prin sală pentru a face ultimele aranjamente s-a prăbușit brusc, notează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timp ce alți funcționari îl scoteau pe bărbatul leșinat din sală, colegii acestuia spuneau, probabil, că acesta a fost sub o presiune prea mare în timpul pregătirilor pentru eveniment.

Incidentul reflectă opinia, răspândită în Uzbekistan, că funcționarii sunt predispuși la incidente din cauza epuizării, după trei ani cu zile de muncă de 15 ore pe zi, fără weekenduri libere.

Prin urmare, străinii, fie că sunt oameni de afaceri sau oficiali, care vin în această țară din Asia Centrală aflată în plin val de deschidere economică, se confruntă cu o problemă în plus în timpul întâlnirilor cu birocrații locali: să se asigure că aceștia sunt treji.

”A adormit de două ori în timpul ședinței de după-amiază”, a spus un bancher occidental după o întâlnire cu un funcționar de rang mediu.

În rândul angajaților guvernamentali din fosta republică sovietică cu 33 de milioane de locuitori există tradiția de a nu pleca de la birou înaintea șefului. Viața lor a devenit și mai grea după ce reformistul Shavkat Mirziyoyev a preluat președinția după moartea lui Islam Karimov.

”Când președintele a preluat mandatul, a declarat stare de urgență în sistemul de stat și a spus că funcționarii nu vor avea odihnă până când cetățenii nu vor fi mulțumiți”, a declarat un oficial uzbec.

Fiind un conducător care vrea să impună exemplul personal, Mirziyoyev muncește mai mult decât predecesorii săi, ceea ce înseamnă că toți cei aflați în subordine trebuie să facă la fel.

Simțind, probabil, că oboseala este tot mai mare în sistem, șeful statului a ordonat explicit, luna trecută, ca funcționarii să plece sâmbăta de la muncă la ora 17.00 și să petreacă duminicile cu familiile.

”Dar, în fapt, nimic nu s-a schimbat”, a spus oficialul uzbec pentru Reuters: ”Încă merg la serviciu la ora 8 dimineața și mă întorc la miezul nopții, adesea pe la unu sau două noaptea. Uneori nu-mi văd copiii zile la rând”.