Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni, după ședința conducerii PNL, că în următoarele două săptămâni va avea discuții cu liderii partidelor parlamentare pentru a obține susținere pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Ludovic OrbanFoto: Captura Digi 24

Orban a enumerat printre principalele obiective PNL în acestă sesiune parlamentară depunerea unei moțiuni de cenzură cu șanse maxime de adoptare, dezbaterea și adoptarea proiectului de revizuire a Constituției în urma referendumului din 26 mai, iar la nivelul Parlamentului European - ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European de către Laura Codruța Kovesi.

Ludovic Orban a spus din nou că PNL va depune moțiunea de cenzură doar în momentul în care va strânge suficient de multe semnături, astfel încât să existe certitudinea că moțiunea va fi adoptată de Parlament. El a afirmat că luni va începe negocierile pentru susținerea moţiunii de cenzură cu toate formaţiunile politice şi cu toate grupurile parlamentare din Cameră și din Senat, cu excepţia grupurilor PSD, fiind stabilit un calendar de întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni.

"În ceea ce ne priveşte, textul moţiunii de cenzură e elaborat de PNL, dar nu vi-l putem prezenta atâta timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare. (...) Este vorba de şase alte formaţiuni sau grupuri parlamentare care trebuie să se asocieze cu PNL în acest demers de dărâmare a Guvernului. Vom purta negocieri extrem de serioase pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru a implica toate forţele politice de la nivel parlamentar în proiectul de demitere a Guvernului", a declarat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Întrebat despre eventuala susținere din partea lui Victor Ponta pentru moțiunea de cenzură, Orban a spus că așteptă să se întâlnească cu liderii politici pentru a discuta "care sunt condiţiile necesare pentru ca aceste grupuri să se alieze" cu PNL în demersul de depunere a moţiunii de cenzură. "Eu nu pun nicio condiţie nici lui și nici altora privitoare la asocierea la acest demers de demitere a Guvernului, dar spun că orice lună în care Guvernul Dăncilă rămâne la putere creează riscuri și vulnerabilități pentru România", a afirmat liderul PNL.

Întrebat despre acordul propus de USR pentru declanşarea alegerilor anticipate, Orban nu a dat niciun răspuns concret, spunând că liberalii se vor întâlni și cu reprezentanții USR-Plus pentru "a vedea exact propunerile și condițiile pe care le pun".

De asemenea, întrebat dacă PNL o susţine pe Alina Gorghiu pentru poziţia de preşedinte al Senatului, Orban a spus că şi acest subiect va fi discutat cu celelalte formaţiuni politice: "Cu siguranţă, în cadrul discuţiilor pe care le voi purta atât eu, cât şi colegii mei, liderii grupurilor parlamentare, vicepreşedinţii de Cameră şi Senat, vom discuta nu numai despre moţiunea de cenzură, şi despre preşedinţia Senatului, evident, după ce se vacantează această preşedinţie. Ne dorim să susţinem un candidat, nu pot să avansez niciun nume până când nu vom avea discuţiile cu partenerii noştri".