Aproximativ 230 de români și 53 de autovehicule au fost transferate în cursul zilelor de 14 și 15 august de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli, informează Ministerul Afacerilor Externe.

”În cea de-a doua parte a zilei de 15 august a.c., un număr de 6 cetățeni români și 2 autovehicule înmatriculate în România au fost transportate de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli la orele 17:05 respectiv 17:36. De asemenea, nava care a sosit în port la orele 23:15 a readus pe continent 20 de turiști români, împreună cu 8 autovehicule”, arată informarea MAE.

Potrivit MAE, numărul cetățenilor români de pe insula Samothraki care au fost în situația de a nu se putea întoarce pe continent și au fost ulterior transportați de navele elene este însă dificil de estimat, având în vedere ciclicitatea sejururilor turistice.

”Autoritățile locale au confirmat că situația de pe insula Samothraki a reintrat în normal și că nu mai sunt cetățeni români care să dorească transferul spre continent. Totodată, la nivelul misiunii diplomatice și al oficiului consular nu au mai fost recepționate solicitări de asistență consulară. În acest moment, toți cetățenii români care au solicitat sprijin Ambasadei României la Atena, respectiv Consulatului General al României la Salonic au fost readuși în siguranță pe continent”, mai arată comunicatul.

Cetățenii români afectați pot în continuare solicita sprijin și asistență consulară la numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 și +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii: +30 6978996222.

MAE reamintește cetățenilor români care se află sau călătoresc în Republica Elenă că au fost emise două atenționări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existența unui risc ridicat de incendii de vegetație, valabile inclusiv pentru data de 16 august în Insulele Ionice, precum și pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787, www.mae.ro/node/49789

Sute de români au fost printre cei 1.500 de turiști blocați pe insula Samothraki, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat.