Mii de funcționari publici din Hong Kong au manifestat vineri în semn de solidaritate față de protestatari cerând autorităților să restabilească încrederea în guvern, în contextul în care tensiunile au escaladat în fosta colonie britanică. Este pentru prima dată când angajații statului au demonstrat de la izbucnirea protestelor de stradă.

Protest Hong KongFoto: Captura YouTube

Funcționarii s-au reunit pașnic cu protestatarii în centrul cartierului financiar, mulți purtând măști negre pe față pentru a-și ascunde identitatea, scrie Reuters.

Mulțimea de demonstranți a mărșăluit pe principalele artere ale orașului, blocând traficul.

"Cred că guvernul ar trebui să asculte revendicările oamenilor în loc să scoată la înaintare poliția", a spus Kathy Yip, o funcționară de 26 de ani.

Poliția a anunțat că a arestat opt persoane, inclusiv un lider al mișcării pentru independență, după ce a confiscat arme în urma unui raid, susținând chiar că a găsit material care poate fi folosit pentru confecționarea de bombe.

Un nou val de proteste ar urma să aibă loc în acest weekend, pe lângă greva generală care a fost anunțată pentru săptămâna viitoare în domeniile transport, educație și mediul de afaceri, grevă care ar paraliza întregul oraș.

Protestele care au izbucnit cu mai bine de o lună în urmă și care reprezintă o mare provocare pentru liderii comuniști de la Beijing, vizează independența față de China în condițiile în care fosta colonie britanică și-a pierdut autonomia și a trecut sub conducerea acestui stat în 1997.