Înghețate înainte de alegerile europarlamentare, negocierile pentru desemnarea procurorului șef european se reiau în septembrie, când Parlamentul European și Consiliul UE trebuie să se reașeze la masa discuțiilor. Parlamentul și-a reafirmat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi. Francezul Jean-Francois Bohnert a fost propus, marți, pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar. În urmă cu aproape două săptămâni, președintele Emmanuel Macron l-a informat pe Klaus Iohannis că o va susține pe Kovesi.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Următorul pas important va fi în septembrie când va fi reuniunea COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană). Acesta trebuie să se reunească fie pe 4 septembrie, fie pe 11 septembrie și să decidă. În anterioara sesiune dedicată acestui subiect, Kovesi a pierdut în fața lui Bohnert. În condițiile în care poziția Franței este clară în acest moment, fosta șefă a DNA nu ar mai trebui să aibă nicio emoție teoretic.

Însă surprize ar putea să apară din partea Italiei, susțin surse europene. Dacă Bohnert se retrage italienii ar putea invoca faptul că procedura, care prevede între 3 și 5 candidați, nu e îndeplinită. În acest moment, formal, cei trei candidați sunt Kovesi, Bohnert și Andres Ritter. Dacă francezul se retrage, susțin surse europene, Italia care a avut și ea un candidat, care a picat la votul din comisia LIBE, ar putea cere să fie și acesta introdus în procedură.

De altfel, Bohnert a declarat recent că nu se retrage formal din cursă invocând chiar „motive procedurale”

Cel mai probabil scenariu este însă ca în Consiliu, Franța să anunțe că o susține pe Kovesi, acestei poziții urmând să se ralieze și alte state.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis pe, 19 iulie, lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European. Cei doi șefi de stat au avut vineri o convorbire telefonică în care „au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, se arată în acest comunicat.

Guvernul României a anunțat că nu susține, în continuare, candidatura Laurei Codruța Koveși.