Scoția va continua pregătirile pentru organizarea unui referendum privind independența, i-a transmis liderul scoțian Nicola Sturgeon premierului Boris Johnson, într-o scrisoare adresată joi. Sturgeon argumentează prin faptul că Brexit-ul afectează grav economia Scoției.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

”Acum, mai mult ca niciodată, este esențial pentru Scoția să aibă o alternativă”, a spus premierul Scoției, potrivit Reuters.

”Guvernul scoțian va continua să facă pregătiri pentru a oferi poporului posibilitatea de a alege dacă vrea independența”, a completat ea, precizând că parlamentul local va reglementa legislația în vederea referendumului, după ce se va întoarce din vacanța de vară.

Premierul Boris Johnson, care a preluat mandatul miercuri, a precizat că prioritatea cabinetului său este ieșirea din UE la data de 31 octombrie, cu sau fără acord.

Scoția a mai trecut printr-un referendum similar în 2014, înainte însă ca Marea Britanie să organizeze plebiscitul prin care s-a decis ieșirea din blocul comunitar. La acea dată, alegătorii scoțieni au votat împotriva independenței.

Pe de altă parte, la referendumul din 2016 privind Brexitul, scoțienii au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.