O grupare infracțională care trafica migranți în Mexic și Statele Unite și clona carduri în special în localități de pe litoralul mexican, de unde retrăgea fraudulos bani, a fost destructurată de procurorii DIICOT. Aceștia spun că filiera era condusă de un bărbat din Mexic care are mai multe firme specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat, iar la grupare au aderat cetăţeni români extrem de violenți, care au avut rolul de a proteja demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată.

DIICOTFoto: diicot.ro

Potrivit DIICOT, procurorii au făcut joi 14 percheziții în Craiova și în alte două localități din Dolj, precum și în București, fiind vizați membrii unei grupări constituite încă din 2012, formată din cetăţeni români și mexicani și care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, SUA, precum și al altor state. Gruparea se ocupa de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA şi spălare a banilor.

Anchetatorii spun că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic, unde deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora. Activitatea infracțională a constat în instalarea de sisteme de tip "skimming” pe diferite bancomate, din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini, în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea, și ulterior utilizării lor în mod fraudulos.

Conform procurorilor, pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale, membrii grupării au recrutat din România persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare. După obținerea frauduloasă a datelor informatice erau formate echipe compuse din alți membri ai grupării, care mergeau în SUA, India, Paraguay sau Indonezia, de unde retrăgeau banii din conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Procurorii DIICOT spun că începând cu anul 2015 la gruparea de crimă organizată au aderat cetățeni români extrem de violenți, care au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată. Pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau a membrilor care aveau rolul exercitării actelor de violență, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și Bucureşti.

Banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri ori a unor autoturisme de lux sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

În 2018, pe fondul unor divergențe cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. În 2 aprilie 2018, victima a fost înjunghiată, iar incidentul s-a petrecut într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. După mai puțin de două luni, în timp ce victima se afla la bordul autoturismului său, însoțită de o altă persoană, a fost împușcată de un bărbat care asigura paza liderului grupării, incidentul având loc tot la Cancun.

În urma perchezițiilor au fost ridicate șase autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5.075 de dolari, 16.550 de euro, 8.450 de lire sterline, un pistol cu glonț, 5 ceasuri de lux, 51 de telefoane mobile, zeci de carduri bancare și aparatură skimming. La sediul DIICOT - structura centrală, suspecții vor fi duși la audieri.

DIICOT precizează că acest dosar a fost instrumentat împreună cu FBI, prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România, respectiv organe judiciare din Mexic.