Victor Mocanu, fost senator PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, în legătură cu fraudarea unor contracte de achiziţie aparatură medicală pentru Maternitatea Spitalului Judeţean Buzău, transmite Agerpres.

Victor Mocanu (foto arhiva)Foto: Senatul Romaniei

Iniţial, în iulie 2016, un complet 3 judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Victor Mocanu la trei ani şi jumătate închisoare cu executare, însă un alt complet de la aceeaşi instanţă i-a admis vineri apelul şi a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani şi 6 luni.

În acelaşi dosar, Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău, a primit 3 ani închisoare cu suspendare (la instanţa de fond avea 3 ani cu executare), fiind menţinute condamnările pentru alţi doi inculpaţi: Daniel Bădic - 3 ani cu suspendare şi Eugenia Husea - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Instanţa a menţinut şi obligaţia ca Victor Mocanu să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi şi SC Medical Finance Projects SRL suma de 565.445 lei către Consiliul Judeţean Buzău.

Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 6 aprilie - 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al CJ Buzău, Victor Mocanu, urmare a unei înţelegeri cu Daniel Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii - Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, opt contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care şapte de achiziţie directă şi unul de închiriere).

DNA susţine că Victor Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.