Călin Popescu Tăriceanu comentează "agitația neobișnuită" după ce Comisia de la Veneția a criticat din noua Secția de anchetare a magistraților și susține că această structură este una independentă, plasată sub autoritatea CSM, garantul independenței justiției. Liderul ALDE susține că deranjați de această secție sunt cei care făceau jocurile SRI-DNA în regimul Macovei-Kovesi-Băsescu, care o contestă "din interes, ignoranță, ori pur și simplu ticăloșie", fiind gata să sacrifice libertatea și independența judecătorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Văd o agitație neobișnuită în anumite zone după ce Comisia de la Veneția a opinat că există neclarități în procesul de numire și funcționare a Secției speciale de investigare a magistraților. Poate membrii comisiei or fi având unele semne de întrebare, dar voi, apărătorii vechiului sistem, sigur nu aveți. Vă prefaceți că nu știți de ce s-a înființat această secție”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, marți, pe Facebook.

El susține că această secție a fost înființată pentru că, atunci când de anchetarea magistraților se ocupa DNA, "aveam parte de o amplă operațiune de confecționare a unor dosare pentru șantajarea instanțelor de judecată". Când secția s-a înființat, la DNA dospeau pentru vremuri „oportune” peste 4.000 de dosare pe numele unor magistrați, iar când a fost momentul transferului acestor dosare la noua secție, același DNA a clasat mai mult de jumătate dintre ele, mai susține președintele Senatului.

"Pe atunci era totul în regulă, nu-i așa, pentru că doamna Kovesi și acoliții ei aveau drept de viață și de moarte asupra Justiției, punând pumnul în gură judecătorilor și forțându-i să danseze în câmpul tactic după muzica serviciilor. Acum când avem o secție dedicată anchetării magistraților, o secție complet independentă și plasată sub autoritatea CSM, garantul independenței justiției, brusc nu mai e în regulă. Oare de ce? Simplu: din interes, ignoranță, ori pur și simplu ticăloșie, sunteți gata să sacrificați libertatea și independența judecătorilor. Sunteți gata să faceți orice ca să îngropați greșelile – eufemistic spus greșeli - trecutului. Sau și mai simplu: din pură complicitate cu artizanii menținerii Justiției în genunchi, de ani și ani de zile. (...) De asta și nu de altceva vă repugnă Secția specială, nu vă mai ascundeți pe după plop, băieți. Și mai răsfirați-vă, cât de cât, că bate la ochi....", adaugă Tăriceanu.

Comisia de la Veneția a reiterat recomandarea de a "reconsidera serios nevoia creării Secției speciale (pentru investigarea magistraților), arhitectura instituțională și principiile de funcționare”, potrivit opiniei Comisiei, publicate luni.

Despre Secția specială, Comisia de la Veneția notează:

  • Motivele pentru crearea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție (Secția), cu o jurisdicție destul de vag definită, rămân neclare.
  • Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unor prevederi tranzitorii, care au eliminat de facto Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din procesul de decizie, ceea ce nu se potrivește cu arhitectura instituțională a CSM.
  • Este neclar în ce măsură procurorii acestei Secții și procurorul-șef al acesteia se află sub controlul ierarhic complet al Procurorului General.
  • Având în vedere că Secția nu ar putea să se ocupe efectiv de toate cazurile aflate în competența sa, aceasta riscă să fie un obstacol pentru lupta împotriva corupției și crimei organizate.