Niciun spital din județul Hunedoara nu are ser antiviperin, după ce în unele unități medicale stocul a fost epuizat, iar în altele au expirat vaccinurile. Suntem disperați, Doamne ferește să apară mușcătură de viperă, spune managerul celui mai mare spital din județ, în timp ce conducerea Direcției de Sănătate Publică afirmă că a cerut Ministerului Sănătăţii încă din luna mai 45 de doze.

Vipera comuna - Vipera berusFoto: Doru Panaitescu

Stocul de ser antiviperin din Spitalul Județean de Urgență din Deva a expirat în 31 mai, iar reprezentanții unității medicale spun că au fost anunțați de Unifarm că procedura de achiziție este în derulare și durează.

"Așteptăm, noi suntem disperați, Doamne ferește să apară mușcătură de viperă! Nici spitalele din împrejurimi nu au, ne-au solicitat și nouă, nici noi nu le avem, nu le au nici ei", a declarat corespondentului Mediafax Delia Băda, managerul Spitalului Județean de Urgență din Deva.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara susțin că au trimis mai multe cereri Ministerului Sănătății, încă din luna mai, solicitând 45 de doze de ser antiviperin, însă nu au primit niciun răspuns.

Turiştii care vizitează Cetatea Dacică Sarmizegetusa Regia sunt sfătuiți să fie atenţi la vipere, în această perioadă.

"Stocul de ser antiviperin a fost deficitar totdeauna, nu este o noutate pentru nimeni. Dincolo de faptul că vipera este un animal ocrotit de lege, situl nostru istoric Sarmizegetusa Regia se află în incinta Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, deci o arie protejată din punct de vedere natural și viperele au o dublă protecție. Nu le putem stârpi, să spunem așa. În consecință, sfătuim turiștii să fie atenți, să nu umble desculți, să evite locurile cu stânci și să nu se așeze pe iarbă. Suntem pregătiți să facem față, anul trecut am avut două și acum trei ani încă două mușcături. S-au anunțat la 112. Am acordat primul ajutor celor în cauză și nu s-a întâmplat nimic", a declarat Vladimir Brilinsky, administratorul sitului.