Liga Studenților din Iași îi solicită lui Tudorel Toader să își depună urgent demisia din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice, și anunță faptul că ”se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulți elevi și părinți fiind determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Demisia sa este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariției de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) și a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader și pe care acesta le-a apărat în mod public, tulburând pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiție și bunul mers al societății, din obligație personală”, arată un comunicat al Ligii Studenților din Iași.

Începând cu data de 25 aprilie, Tudorel Toader a revenit în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se suspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției în guvernele coaliției PSD-ALDE.

Studenții spun că ”din totalul de 48 de luni de mandatul de rector, două treimi le-a dedicat strict intereselor politice și financiare, nu comunității academice, care l-a ales în funcție pentru a reprezenta interesele universității, nu pentru a avea o rampă de lansare în politică”.

Potrivit studenților, de la întoarcere, Tudorel Toader pretinde că a fost adevăratul manager al Universității, asumându-și meritele din „raportul rectorului” pentru anii 2017 și 2018, deși în această perioadă a fost suspendat, fiind ministru al Justiției. Mai mult, aceștia spun că acesta evită chiar să amintească faptul că în această perioadă Universitatea a fost condusă de către doamna Mihaela Onofrei, în calitate de ordonator de credite (rector interimar).

Liga Studenților acuză, de asemenea, că Tudorel Toader ”urmărește instituirea unui regim de cenzură și de cosmetizare a imaginii sale ca fost ministru, prin care membrii comunității academice să fie reduși la tăcere, iar acțiunile sale ca ministru să fie justificare public”.

”Astfel, a ajuns să invite la diverse evenimente publice personaje precum președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, dar și alți membri ai Consiliului precum magistrații Evelina Oprina și Gabriela Baltag, a căror revocare a fost cerută de adunările generale ale judecătorilor din țară, dar și Victor Alistar, pseudo-reprezentantul societății civile. Toți aceștia au susținut modificările propuse legilor justiției și au fost criticați permanent de opinia publică”, subliniază Liga.

Mesajul Ligii vine după ce un cadru didactic de la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Andrei Stipiuc, a scris pe Facebook că se gândește să plece la cules de căpșuni și că își va da demisia dacă Tudorel Toader, ”acest personaj sinistru” mai este ținut în brațe ca rector”. El cheamă la grevă și boicotarea examenelor de admitere din această vară.

Totodată, organizația civică Reset din Iași anunță un protest anti-Tudorel Toader pentru vineri, în fața Universității Cuza din Iași, cu ocazia vizitei președintelui Curții de justiție a Uniunii Europene, afirmând că oficialii europeni "trebuie să afle că Tudorel Toader a fost complicele unor penali și că nu a plecat decât atunci când a fost dat afară".

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!