Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marți că nu are informații noi în privința rechemării în țară a ambasadorului României la Washington George Maior, însă a precizat că președintele Klaus Iohannis ar fi anunțat că examinează cererea și că urmează să transmită un răspuns.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

„Nu am un răspuns (de la Cotroceni, privind rechemarea lui George Maior, n.r). De altfel, domnul președinte Iohannis a anunțat că va examina această chestiune și când vom avea un răspuns, o să informăm”, a declarat Meleșcanu, citat de Mediafax.

În urmă cu două săptămâni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a văzut scrisoarea prin care ministrul Teodor Meleșcanu a solicitat rechemarea lui George Maior din funcția de ambasador în SUA, precizând că va lua o decizie imediat ce se termină Summitul de la Sibiu din 9 mai.

Șeful statului a mai spus că va lua în considerare toate informațiile pe care le are la dispoziție despre George Maior, fâcănd referire la propriul dosar pe care l-a avut la ANI.

Raportul Comisiei de control SRI, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituția și relația cu ANI pentru a-și crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea președinte.

Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015. Anterior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.