Ultimele 24 de ore au fost extrem de grele pentru șoferii și pasagerii care folosesc aplicațiile de tip Uber, Bolt sau Clever. Primii au început să fie trași pe dreapta și amendați de poliție, în multe cazuri în mod abuziv, în timp ce clienții au găsit cu greu o mașină disponibilă. Și asta din cauza Guvernului care a promis că va reglementa platformele de ridesharing, însă până acum nu au făcut decât să le îngrădească activitatea și să sprijine taximetriștii pentru a pune din nou stăpânire pe piața transportului public de persoane.

Proces verbalFoto: Coalitia pentru Economie Digitala

Abuzurile la adresa șoferilor Uber au început încă de ieri, când încă nici nu intraseră în vigoare prevederile anti-aplicații introduse de Guvern în legea taximetriei.

O pasageră i-a filmat ieri pe polițiști în timp ce îi dădeau amendă și voiau să îi ridice plăcuțele de înmatriculare unui șofer Uber.

"– Domnul face transport de persoane contra cost, fără a avea licență de transport.

- Este ceva publicat în Monitorul Oficial care să ateste chestia asta?

- Da, de mâine intră în vigoare.

- Deci de mâine. Atunci am tot dreptul astăzi. Chiar nu puteți să îmi spuneți asta", este dialogul dintre clientă și polițist.

Pe imagini se vede cum polițiștii încep să urle la femeie, îi rețin buletinul și nu le pasă că legea pe care susțin că o aplică urma să intre în vigoare abia de azi. Abia după ce sunt puși în fața evidenței, oamenii legii par să dea înapoi și să recunoască cu jumătate de gură că au dat dovadă de exces de zel.

"- În mod oficial, până acum trebuia să fie prins de două ori. De mâine nu trebuie să-l mai prind de două ori, trebuie să îl prind o dată. Dacă domnul figurează în baza de date deja că a mai fost oprit făcând treaba asta i se iau plăcuțele pe loc.

- Deci practic dvs ați zis să o încercați un pic azi.

- Nu, nu mi-o încerc. Mâine cum l-am oprit, cum am aplicat legea".

Necazurile șoferilor parteneri au continuat și astăzi, mulți dintre ei fiind opriți în trafic și amendați de polițiști. Dovezile au fost făcute publice de mai mulți șoferi, care au postat pe rețelele de socializare imagini cu procesele verbale.

În acest timp, miniștrii Răzvan Cuc și Daniel Suciu susțin că nu este nicio problemă cu funcționarea aplicațiilor de ride-sharing și continuă să facă promisiuni, la fel ca acum o lună, că vor veni cu un act normativ pentru aceste platforme. În lipsa unui cadru legal, 20.000 de șoferi parteneri de la Uber, Bolt și Clever vor continua să fie victimele unor abuzuri.

Aceiași miniștri care acum se plâng că nu au avut suficient timp ca să facă o lege pentru ridesharing s-au grăbit la sfârșitul lunii martie să dea ordonanță în favoarea taximetriștilor, după mai multe proteste organizate de aceștia în Capitală.

Între timp, peste 2,5 milioane de români care folosesc în mod constant aplicațiile de ride-sharing sunt din ce în ce mai nervoși că Guvernul îi obligă să apeleze din nou la dispeceratele de taxi.