Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbătă la Satu Mare, că va adopta Codul administrativ prin ordonanță de urgență, urmând ca în scurt timp să fie aprobată și amnistia fiscală, potrivit Agerpres.

Viorica Dancila la Antena 3Foto: Captura Antena 3

”Vreau să spun primarilor că voi adopta prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ. Este important să avem acest cod pentru a aduce ordinea în administraţie", a precizat Dăncilă.

De asemenea, în scurt timp, va fi adoptată amnistia fiscală și reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele bio și cele tradiționale.

„Știu că este foarte așteptat Codul administrativ. Știu că a fost contestat la CCR. Au fost alții care nu au înțeles această solicitare a primarilor și cât de important este pentru fiecare comunitate locală și primar Codul administrativ. Indiferent de culoarea politică, orice primar așteaptă Codul administrativ. În scurt timp sperăm să dăm Codul administrativ. În scurt timp așteptăm să dăm și amnistia fiscală, să reducem TVA de la 9 la 5% la produsele bio și produsele tradiționale”, a afirmat Dăncilă, după ce a participat la ședință de lucru la Prefectură.

Pe 17 aprilie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declarat că membrii CEx au decis adoptarea Codului administrativ prin OUG într-o perioadă rezonabilă. De asememea, el a anunţat că miniştrii au la dispoziţie 45 de zile pentru reorganizarea ministerelor în aşa fel încât să fie mai puţină şefime în judeţe.

Judecătorii CCR au admis, la începutul lunii noiembrie 2018, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la Codul administrativ al României. Şeful statului a argumentat că introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.

La începutul acestei luni ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunța că Guvernul va prezenta un pachet de măsuri pentru mediul de afaceri, care va include și amnistia fiscală. Anterior, el spunea că amnistia fiscală ar da o șansă în plus companiilor private. Eugen Teodorovici a mai spus că pachetul de măsuri va cuprinde și un capitol legat de companiile cu capital negativ din România, care reprezintă 35 de miliarde de euro, dar și un set de măsuri pentru firmele care plătesc la timp datoriile către bugetul de stat.