Sindicatele din transporturi organizează și joi o manifestație în Piața Victoriei, Confederaţia Operatorilor și Transportatorilor din România (COTAR) susținând că va aduce în stradă 5.000 de mașini pentru a protesta contra șoferilor care utilizează platformele de tip UBER/Taxify (Bolt). Și miercuri a avut loc un protest al FORT, care a blocat Piața Victoriei. Sindicaliștii care au discutat ieri cu Răzvan Cuc au spus că au primit "angajamentul concret" al ministrului Transporturilor că în următoarea ședință a Guvernului va fi adoptată una dintre ordonanțele de urgență cerute.

Protest taximetristiFoto: Hotnews

UPDATE 11.56 Lideri ai sindicaliștilor au discutat, joi cu reprezentanți ai Guvernului ”S-a agreat preluarea mai multor propuneri ale patronatelor din transportul rutier în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum şi de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Transporturilor. Una din aceste propuneri vizează eliminarea sintagmei "în mod repetat" din legea taximetriei, modificare menită să contribuie la înlăturarea "pirateriei" din transportul de persoane. De asemenea, s-a convenit trecerea activităţii de rent a car la Autoritatea Rutieră Română şi asupra prelungirii programului de transport interjudeţean de persoane", afirmă Executivul într-un comunicat.

10.35 Numărul mașinilor rămâne constant, câteva sute. Traficul în continuare se desfășoară restricționat prin Piata Victoriei, dar se circulă pe axa nord sud, inclusiv pe bd. Kiseleff. De la boxe se aud cântece patriotice, in timp ce taximetristii din piața stau de vorba intre ei. Unele mașini care trec prin piata claxonează, iar unii șoferi strigă mesaje pro-Uber. Taximetriștii de la marginea huiduie in răspuns și sufla în goarne.

09.59 O parte din taximetriștii din piața au devenit agresivi cu unii reporteri și fotoreporteri aflați în piața. Un protestatar strigă la portavoce: "Nu dați interviuri televiziunilor din București!". Câțiva taximetriști au tras de un fotoreporter și de camera sa pentru că le făcea fotografii.

09.47 La aceasta ora sunt câteva sute de taxiuri și câteva autocare. Traficul in piata Victoriei se desfășoară în ambele sensuri pe axa nord-sud, inclusiv pe bd. Kiseleff.

Sunt mașini din București, Ilfov, dar și din Constanța, Ialomița, Brașov, Timiș, Arad, Iași.

09.01 Câteva sute de taxiuri sunt la această oră în Piața Victoriei.

"Până când nu vedem în vigoare OUG promis , cu eliminarea sintagmei "în mod repetat" , cu trecerea activitatii de” rent a car” la Ministerul Transporturilor , nu renunțăm la programul de proteste anunțat", a declarat recent Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

COTAR cere Guvernului să rezolve cu celeritate această situație și să excludă falșii transportatori de pe drumurile României, așa cum sunt excluși falșii medici, falșii preoți sau falșii avocați, deoarece cei care practică pirateria în transporturi, fără licență și fără autorizație, nu sunt altceva decât falși transportatori de persoane.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat la începutul lunii un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vrea să stopeze “impactul negativ asupra mediului concurenţial normal al activităţii operatorilor care sunt autorizaţi să presteze serviciul de taximetrie”, după cum se arată în proiectul de OUG. Cei care transportă în regim de taxi fără a avea autorizaţie (adică Uber sau Taxify) vor fi sancţionaţi chiar de la prima abatare cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice sau juridice care efectuau în mod repetat transport public, contra cost, de persoane erau sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 lei, la 5.000 lei. Guvernul propune acum eliminarea expresiei “în mod repetat”, ceea ce înseamnă că şoferii Uber şi Taxify ar putea fi sancţionaţi de la “prima abatare”, fără ca autorităţile să mai fie nevoite să demonstreze caracterul repetitiv al transportului de persoane.

Poliția a instituit următoarele restricţii de circulaţie pentru joi:

- începând cu ora 06.30, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu;

- la nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris și breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;

- începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în fața Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu. Polițiștii recomandă ca rute alternative Bd. Aviatorilor

– Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. București-Ploiești și Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Șos. București-Ploiești.