Comisia juridică și Comisia pentru Administrație din Camerei Deputaților au dat marți raport de respingere asupra proiectului UDMR care prevede autonomie pentru Ținutul Secuiesc. Proiectul a fost inițiat de toți parlamentarii UDMR și prevede posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate, care pot obţine "un statut de autonomie specială". De asemenea, proiectul legislativ prevede ca în ministere să se asigure angajarea de personal, inclusiv în funcții de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice.

UDMRFoto: Facebook/ RMDSZ

Au fost 35 de voturi "pentru" raportul de respingere și trei voturi "împotrivă".

Proiectul urmează să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților, forul decizional fiind Senatul.

În decembrie 2018, ziua în care PSD și-a pierdut majoritatea parlamentară, UDMR a depus, la Parlament, un proiect de lege care prevede posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate care pot obţine ”un statut de autonomie specială”. Inițiativa este semnată de toți parlamentarii Uniunii.

Inițiativa legislativă prevede, potrivit expunerii de motive, "transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918". Mai exact, inițiatorii doresc posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare care vor putea obține „un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă".

Parlamentarii UDMR invocă Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 care prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel, parlamentarii vor să fie reprezentați proporțional în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, în instanţe şi tribunale, la nivelul ministerelor.

De asemenea, la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

La ultimul articol, proiectul de lege prevede înființarea "că minoritățiile naționale istoric care are au o proporție semnificativă și care împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 (minim 800.000 de locuitori -n.r.) prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003 pot solicita înființarea unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială".

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputațiilor chiar în ziua în care PSD a pierdut majoritatea parlamentară în Camera Inferioară, prin demisia a patru deputați. De altfel, PSD s-a bazat pe votul UDMR la adoptarea unor proiecte cheie iar cele două formațiuni au un protocol parlamentar semnat în acest sens.