Președintele Tribunalului Harghita spune referitor la dosarul "Țăndărei", în care s-a dispus achitarea celor 25 de inculpați după ce faptele s-au prescris, că dosarul a fost restituit de trei ori parchetului pentru refacerea urmăririi penale și că tribunalul are judecători puțini.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Tribunalului Harghita, Mitrea Ibolya, transmite printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax, că, în ceea ce privește durata procedurii din dosar, acesta a fost restituit de trei ori la parchet pentru refacerea/completarea urmăririi penale.

"Ca urmare a întocmirii unui nou rechizitoriu, dosarul a fost reînregistrat la Tribunalul Harghita, fiind astfel din nou învestită instanța cu judecarea acestuia în anul 2013. Durata procedurilor în fața primei instanțe, după sesizarea din anul 2013, a fost determinată și de dificultățile repetate în îndeplinirea procedurilor de citare, în cauză, numărul părților și participanților depășind 200 de persoane, precum și de necesitatea respectării elementelor dreptului la un proces echitabil, invocate pe parcursul procesului. Toate aceste aspecte au generat dificultăți legate nu doar de audierea celor chemați, ci și de citarea și asigurarea dreptului la apărare, conform dispozițiilor legale care se impuneau a fi respectate, distinct de aspectul social și impactul mediatic al cauzei", potrivit sursei citate.

Judecătorii precizează și faptul că Inspecția Judiciară a efectuat mai multe verificări privind derularea procesului, nefiind constatate abateri care să justifice formularea unei acțiuni disciplinare.

"Este necesar să menționăm și faptul că, în perioada în care dosarul s-a aflat pe rolul instanței, Tribunalul Harghita s-a confruntat cu o insuficiență vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuația acestora, situație care nu a putut fi înlăturată, în pofida demersurilor concrete și repetate ale conducerii tribunalului și curții de apel", mai arată președintele Tribunalului Harghita.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Țăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia. Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani și zeci de termene.

Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal. Dacă în primul caz, fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În plus, instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomița. În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.