Ministrul Justiției, Tudorel Toader, comenteză ironic criticile procurorului general privind Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției. "Firească nemulțumirea de a nu mai putea delega, nici să fie delegat, așa cum se pregătea", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

"Vă rog să observați câte funcții de conducere sunt ocupate prin delegare dispusă de procurorul general. Firească nemulțumirea de a nu mai putea delega, nici să fie delegat, așa cum se pregătea", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Justiției, Tudorel Toader, întrebat despre criticile procurorului general, al cărui mandat expiră în luna aprilie.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență - una dintre ele vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică toate cele trei legi ale justiției, modificate deja anul trecut de către PSD-ALDE, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM).

Una dintre cele mai importante modificări este că la funcțiile de conducere din parchete, începând cu funcția de procuror general, pot candida și judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM. De asemenea, delegarea pe aceste funcții de conducere nu poate depăși 45 de zile.

Tudorel Toader nu a făcut nicio referire la controversata Secție pentru anchetarea magistraților. Potrivit proiectului de OUG consultat de Adevărul, Secția specială de investigare a magistraților ar fi transformată în instituție autonomă, fiind scoasă de sub autoritatea procurorului general al României.

Procurorul general, Augustin Lazăr, afirmă că modificările operate prin ordonanța de urgență aprobată marți de Guvern ar putea conduce la „apariția unui blocaj instituțional” iar Ministerul Public s-ar putea trezi în situația de a „nu-și exercita corespunzător atribuțiile constituționale de reprezentare a intereselor generale ale societății, apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor”.

Și Secția pentru procurori din CSM a reacționat, spunând că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi cu principiul legal al separării carierelor, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori. Procurorii din CSM atrag atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de preşedintele României va afecta grav activitatea parchetelor.