Gianina Chirazi, directorul Consiliului Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor(CNRED) din cadrul Ministerului Educației,care a recunoscut actul de studii al falsului chirurg italian, a declarat, pentru HotNews.ro, că diploma prezentată de Matteo Politi „nu prezenta suspiciuni de fals”, iar atestatul obținut nu-i dădea dreptul să profeseze ca medic în România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acesteia, italianul a venit, în martie 2018, cu un dosar care conţinea copia diplomei obţinută la Universitatea din Pristina pe care exista apostilă.

„CNRED-ul a înregistrat o solicitare pe numele cetăţeanului italian Politi Matteo, în martie 2018, pentru recunoaşterea unei diplome universitare, obţinută la Universitatea din Pristina (Kosovo), în data de 22 martie. Domnul Politi Matteo aducea la cunoştinţă suplimentar că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unui SRL. CNRED a emis atestatul de recunoaştere a studiilor în urma evaluării dosarului de recunoaştere, conform metodologiilor noastre, în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoasterea nivelului, respectiv licenţă, şi a domeniului sănătate fără a se menţiona specializarea – medicina, care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României”, a declarat, pentru HotNews.ro, Gianina Chirazi, directorul Consiliul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Italianul a depus o serie de acte pe care CNRED-ul le-a evaluat şi recunoscut.

„Conform metodologiilor şi a procedurilor noastre cetăţeanul care se adresează la noi trebuie să depună o serie de acte, respectiv copii după actul de studii care este apostilată. Noi nu lucrăm cu originale, originalul este actul de studii care aparţine cetăţeanului. Noi lucrăm cu copii care sunt apostilate. Apostila are drept scop autentificarea originii unui act oficial tocmai pentru a se preveni utilizarea unor acte false”, a spus Gianina Chirazi.

Însă, abia după izbucnirea scandalului au fost trimise adrese în Serbia și Kosovo privind verificarea la autorităţile de acolo pentru autentificarea documentelor.

„Având în vedere informaţiile care au apărut în presă referitor la acest caz noi am trimis deja o solicitare autorităţilor competente din Serbia, unde este acreditată universitatea, dar şi din Kosovo, pentru autentificarea documentelor”, a spus Chirazi.

Potrivit reprezentanţilor CNRED, diploma depusă de italian nu prezenta suspiciuni.

„Din punctul nostru de vedere diploma nu prezenta suspiciuni de fals. Diploma a fost depusă la dosar în vederea recunoaşterii, îndeplinind criteriile noastre. Actul de studii trebuie să fie un tipizat oficial al statului emitent. Noi avem acces la niște baze de date internaţionale, avem nişte baze de date unde verificăm template-urile, plus această apostilă pe care noi o solicităm în mod expres", a spus Gianina Chirazi, directorul Consiliul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Aceasta mai spune că echivalarea obţinută de italian nu-i dădea dreptul să profeseze ca medic.

„El nouă ne-a solicitat că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unei firme şi în atestatul eliberat de noi scrie foarte clar că nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic. Deci tu poți să ai studii de medicină şi să vii în România să te angajezi ca vânzător. Eu îţi dau apostat, dar nu te poţi angaja ca medic. Ca să profeseze ca medic el ar fi trebuit să se adrese Ministerului Sănătătăţii. Personal, eu nu cred că el s-a dus cu atestatul pentru că atestatul nu avea nicio valoarea la Ministerul Sănătăţii”, a conchis Gianina Chirazi.

Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din București, deşi avea doar opt clase, a fost reținut, miercuri seară, el fiind suspect de înșelăciune.

Italianul a fost audiat, miercuri, câteva ore, el fiind vizat și de ancheta in rem privind exercitarea fără drept a profesiei de medic.

Comisarul-șef de poliție Ionuț Dana a declarat, în cursul serii de miercuri, că falsul chirurg este suspect într-un dosar de înșelăciune, care a fost ulterior reunit cu cel în care se verifică dacă a exercitat profesia fără drept.

Totodată, polițiștii au adrese de la autorități din mai multe țări, care arată că italianul a fost cercetat sau condamnat pentru fapte similare. Potrivit comisarului-șef, Poliția a primit mai multe răspunsuri de la autoritățile din Uniunea Europeană.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, chirurgul fals italian este cercetat și în Marea Britanie, pentru fapte similare.