Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni, înaintea ședinței secției de procurori a CSM în care urmează să se discute prelungirea interimatului Ancăi Jurma la șefia DNA, că speră ca CSM să aleagă calea statului de drept și să nu mai susțină oameni care apar în înregistrări vorbind despre fabricarea de dosare.

HotNews.roFoto: Hotnews

”În țară sunt foarte mulți, majoritatea procurorilor sunt oameni onești, de bună credință și bine pregătiți profesional. Am convingerea că secția de procurori va alege calea statului de drept, a drepturilor și libertăților și va abandona posibilitatea de împuternicire în funcții a celor despre care am auzit în înregistrări recente ”hai să-l facem pe ăla, hai să-i facem dosarul lui ăla”. România este țară europeană și valorile democratice trebuie realizate în activitatea judiciară”, a spus Toader.

Faptul că apar astfel de înregistrări are o parte bună și una rea, a mai susținut el. ”Partea rea e că se poartă astfel de dialoguri, (...) partea bună e aceea că aflăm modul de gândire din partea unor procurori și aflând adevărul știm ce trebuie să facem pentru a pune lucrurile pe făgașul normal”, a mai comentat el, înainte de ședința CSM.

Potrivit înregistrărilor publicate marți, 19 decembrie, de G4Media.ro, șefa interimară a DNA, Anca Jurma discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”.Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor: ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”.

Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a reacționat spunând că este vorba doar de o discuţie cu o colegă, cu care încerca să caute soluții de revitalizare a activităţii DNA, şi nicidecum despre o discuție despre soluţionarea vreunui dosar. Jurma mai susține că a folosit "metafore" pentru a-şi ilustra argumentele şi a făcut consideraţii de moment.