Mihai Fifor a reacționat, după ce președintele PNL Ludovic Orban a spus despre premierul Viorica Dăncilă că este „o tăntică incultă, analfabetă”, informează Mediafax. Senatorul PSD a afirmat că astfel de jigniri impardonabile îl descalifică nu doar ca politician, ci și ca om. Vicepreședintele PSD Natalia Intotero a afirmat că atitudinea președintelui PNL Ludovic Orban este nu doar tristă, cât și îngrijorătoare, precizând că este o distanță foarte mare între critică și jignire sau defăimare.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

„Aseară, târziu, un individ de joasă speță, pe numele lui Orban Ludovic, președinte PNL, a arătat, încă o dată, unei țări întregi fața reală a unei clici de detractori de țara, adunați din cele mai obscure și diverse medii sub umbrela generoasă a PNL, USR, PMP și, mai nou, a partidului "mesianic" al spiralatului Cioloș. Să jignești impardonabil o femeie, fie ea și Primul-ministru al României, nu te descalifica doar că politician, ci, în primul rând că om, care ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să aibă o minima educație-cei șapte ani de acasă. Nu mai vorbesc aici de o spoială de instrucție, pentru că m-aș duce deja mult prea departe cu pretențiile”, a scris Mihai Fifor, sâmbătă pe Facebook.

Acesta a adăugat că, prin comportamentul său, liderul PNL nu face decât să demonstreze modul de a face politică în România, „unul al urii viscerale, al denigrării, al calomniei, al fracturarii societății cu orice risc”.

„Din păcate, Orban nu face altceva decât să ilustreze un nou mod de a face politică în România, unul al urii viscerale, al denigrării, al calomniei, al fracturarii societății cu orice risc...un primitivism psiho-comportamental greu de acceptat în general și, cu atât mai puțin, atunci când acesta este translatat, din mediile unde viețuiesc acești indivizi, în sălile Parlamentului României. Ce ne arată atacul suburban al lui Ludovic Orban la adresa Premierului, dincolo de proastă creștere? Disperare și lipsă totală a oricărei soluții politice, o disoluție tot mai evidența a opoziției din România”, a explicat Fifor.

Social-democratul acuză PNL că, pe lângă încercarea de a dărâma de doi ani încoace un guvern legitim, transmite și lumii o imagine falsă a României.

„După doi ani în care au încercat, cu orice preț dărâmarea unui guvern legitim și destructurarea majorității parlamentare rezultată în urmă votului masiv din decembrie 2016, după un An Centenar în care au distrus și brumă de solidaritate și unitate din rândul societății românești, Orban și ai lui sunt pe cale să pună mână pe bată. Pentru că ce mai poate urmă, după o astfel de violentă de limbaj? Violența fizică? Nu m-ar mai mira nimic. Trist este că indivizii aceștia propagă, în cel mai iresponsabil mod, în lumea întreagă, imaginea falsă a unei Românii incapabile să își gestioneze treburile interne. Cui folosește asta? Fără dubii, tuturor celor pe care îi deranjează teribil toate măsurile luate de Guvernul Dăncilă pentru bunăstarea românilor și, mai ales, pentru că România să poată stă demnă oricând în rândul tuturor celorlalte țări europene”, a completat fostul ministru al Apărării.

„Ieșirea președintelui PNL, Ludovic Orban, este deopotrivă tristă, cât și îngrijorătoare. Și o consider ieșire, nu declarație politică, pentru că refuz să cred că acesta este nivelul discursului unui bărbat în România anului 2018. Cu aceeași mâhnire constat că s-a depășit cu mult proprietatea termenilor folosiți. Desigur, este rolul Opoziției să critice Puterea. Dar între critică și jignire sau defăimare este o distanță foarte mare. Nu știu de partea cui se poziționează domnul Orban, dar cu siguranță nu de partea oamenilor. Tot ceea ce se străduiește să facă acest Guvern, condus de premierul Viorica Dăncilă, are ca scop un trai mai decent pentru oameni”, a declarat Natalia Intotero, printr-un comunicat de presă remis, sâmbătă, Mediafax.

Aceasta a făcut o trecere în revistă a măsurilor incluse în OUG privind măsurile fiscale.

„Aș dori să reamintesc în acest sens, ultimele măsuri adoptate în sedința Executivului din 21 decembrie 2018: prețul energiei electrice și al gazelor naturale pentru consumatorii casnici va fi menținut la nivelul actual pentru o perioadă de 3 ani, până la 28 februarie 2022; reducerea comisioanele de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5 la 1%; înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 stațiuni balneare de interes național, pentru care vom aloca 310 milioane lei in 2019; OUG prin care, în urma acordului semnat cu patronatele în 1 decembrie, la Alba Iulia, salariul minim în domeniul construcţiilor va crește la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie 2019; o serie de măsuri pentru sprijinirea comunităților locale care au nevoie de finanțare urgență”, a explicat Intotero.

Vicepreședintele PSD a mai spus că un Guvern condus de o femeie a avut curajul să ia aceste măsuri care redau demnitatea țării noastre în relația cu partenerii.

„Un Guvern condus de o femeie a avut curajul să implementeze o serie de măsuri care redau României demnitatea națională în raport cu partenerii. Prin comparație, ieșirea președintelui PNL este doar o alunecare în fantezie și suburban. Dincolo de toate, avem final de an bun, cu rezultate pozitive, și un 2019 care va veni cu și mai multe proiecte în sprijinul oamenilor. Mai mulți români în clasa de mijloc nu este un slogan, ci o realitate”, a conchis Natalia Intotero.

Liderul deputaților PSD Dan Nica a condamnat vehement atacurile lui Ludovic Orban la adresa premierului, în timp ce eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a spus că așteaptă ca președintele PNL să își ceară scuze public Vioricăi Dăncilă „pentru vocabularul grobian”.

Nica precizează că atacul lui Orban nu face altceva decât să evidențieze lipsa de substanță a acțiunilor întreprinse de opoziție.

”Atacul suburban al lui Orban la adresa premierului trădează o crasă neputință! Realizând probabil că nu este capabil de nicio acțiune politică de substanță, nu i-a mai rămas decât să recurgă la injurii. Este foarte rușinos să avem de-a face cu un astfel de comportament venit din partea reprezentanților opoziției, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o doamnă. Dar, până la urmă, ce pretenții să avem de la o opoziție de mucava, care nu știe altceva decât să facă scandal în Parlament cu vuvuzele. Este trist și de-a dreptul înfricoșător să ne gândim că acești oameni își doresc să preia guvernarea și administrarea țării!”,a declarat Dan Nica, printr-un comunicat de presă remis Mediafax.

Organizația Femeilor Social Democrate (OFSD) a condamnat și ea limbajul plin de invective pe care președintele PNL Ludovic Orban l-a folosit în denigrarea premierului Viorica Dăncilă, la o zi după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE a fost respinsă de Parlament.

„Considerăm că o critică constructivă și obiectivă este mereu bine venită. Dar nu putem accepta critica oarbă, bazată pe minciuni, jigniri, denigrări sau calomnii, care iau forma unor atacuri la persoane prin folosirea de cuvinte și expresii injurioase, mai ales la adresa unei doamne. Iar acest lucru se întâmplă, doar pentru că unii nu vor să accepte votul românilor și vor cu orice preț să răstoarne coaliția PSD+ALDE de la Guvernare”, arată reprezentantele OFSD, într-un comunicat de presă.

Organizația a făcut apel la reprezentanții Opoziției să adopte o conduită decentă în dezbaterea publică a proiectelor de lege.

„PSD nu va accepta să intre în dispute agresive, marcate de limbaj violent sau jignitor. Românii care își doresc schimbarea clasei politice au votat exact împotriva acestui comportament necivilizat, arogant și agresiv pe care îl manifestă liderii Opoziției. Reprezentanții PNL sunt din ce în ce mai nervoși pentru că încearcă să-i protejeze pe cei care fură bogăţiile României şi banii românilor, în timp ce guvernul actual taxează doar lăcomia băncilor şi a celor care transferă prin inginerii financiare, măririle de salarii şi pensii, din buzunarele românilor în buzunarele lor încăpătoare”, potrivit comunicatului de presă.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, într-o postare făcută vineri seara pe Facebook, că premierul Dăncilă, „o tăntică incultă, analfabetă” dar tot mai „tupeistă și mai obraznică” a comis o crimă cu premeditare împotriva economiei românești, prin adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență privind măsurile fiscale.

„În ziua aniversării Revoluției Române, în ziua preluării simbolice a Președinției Consiliului Uniunii Europene de la Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, în seara practic a ultimei zile de lucru din acest an când puțini sunt aceia care pot să reacționeze, tăntica incultă, analfabetă, dar din ce în ce mai tupeistă și mai obraznică, comite o crimă cu premeditare împotrivă economiei românești, și așa suferindă după loviturile anterioare încasate de la pleiada de nechemați rătăciți pe la butoanele guvernului și ministerelor”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.

Liderul liberal a adăugat că nu-i mai acordă circumstanțe atenuante șefului Executivului, precizând că „prostia afișată a fost doar o aparență”

„De astăzi (vineri - n.r.)nu vă mai acord nicio circumstanță, duduie. Prostia afișată a fost doar o aparență. În realitate, astăzi am înțeles că nu sunteți așa de lipsită de inteligență cum ați mimat foarte bine până acum. Dar mult, mult mai rea decât ați vrut să păreți până acum. Și chiar dacă nu înțelegeți chiar tot ce faceți, ticăloșiile le înțelegeți foarte bine. Și le faceți nu din frică, ci din convingere”, a conchis Orban.

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, printr-o ordonanță de urgență, „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depășește 2%.