Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a reacționat miercuri după apariția în spațiul public a unor înregistrări în care discută cu procurorul Florentina Mirică despre starea de demobilizare din instituție. Anca Jurma spune că este vorba doar de o discuţie cu o colegă, cu care încerca să caute soluții de revitalizare a activităţii DNA, şi nicidecum despre o discuție despre soluţionarea vreunui dosar. Jurma mai susține că a folosit "metafore" pentru a-şi ilustra argumentele şi a făcut consideraţii de moment.

Procuroarea Anca Jurma, interimar la sefia DNAFoto: Facebook/ Anca Jurma

Într-un comunicat transmis miercuri de DNA, Anca Jurma susține că a avut o discuție profesională cu o colegă, în biroul său, discuție în care încerca să caute împreună căi de revitalizare a activității DNA prin anchete corecte privind infracțiuni de corupție sesizate instituției, în contextul în care DNA era supusă unor atacuri continue.

Discuția nu a fost nicidecum ocazionată de soluționarea vreunui dosar anume și a urmărit încurajarea găsirii unor soluții pentru ca DNA să își poată îndeplini în continuare misiunea și rolul prevăzute de lege, întrucât climatul ostil instituției instaurat de aceste atacuri putea crea o impresie falsă despre activitatea instituției în ansamblu și risca să afecteze lupta împotriva corupției, afirmă Anca Jurma.

Procurorul șef interimar al DNA mai spune că, dacă ar fi știut că poartă o discuție publică, în mod sigur nu ar fi folosit metafore pentru a-și ilustra argumentele și nu ar fi făcut unele considerații și aprecieri de moment. Ea precizează că toți colegii săi nominalizați în acea conversație privată sunt procurori cu experiență din DNA și că nu i s-a cerut consimțământul pentru a-i fi înregistrată convorbirea. În birou nu se mai aflau alte persoane, mai precizează Jurma.

Șefa interimară a DNA mai spune că nu va înceta nicio clipă să îi aprecieze și să-i respecte pe colegii săi din DNA, să le acorde încredere tuturor celor care își desfășoară activitatea cu respectarea legii și a deontologiei profesionale, dar nu poate să nu dezaprobe modul în care colega sa a înțeles să își exprime o nemulțumire profesională.

"Gestul este cu atât mai reprobabil cu cât doamna procuror și-a asumat și dezvăluirea unor aspecte privind dosare înregistrate la DNA. Având în vedere că în acest moment, pe masa mea se află o plângere a doamnei procuror împotriva ordonanței de infirmare a rechizitoriului întocmit de domnia sa, și pentru a nu exista nicio suspiciune de părtinire din partea mea, ca urmare a demersului mediatic pe care aceasta l-a făcut, voi formula o declarație de abținere", adaugă Jurma.

Potrivit înregistrărilor publicate marți de G4Media.ro, șefa interimară a DNA, Anca Jurma discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”.Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor: ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”.

Dialogul dintre Anca Jurma și Florentina Mirică ar fi avut loc în 29 octombrie. Luna următoare, pe 9 noiembrie, șeful interimar al Secției I din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul procurorului Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne. După închiderea dosarului, Florentina Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.