Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a declarat, joi, înainte de tragerea la sorți a noilor completuri de 5 judecători, că a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecători, precizând că tragerea la sorți ar trebui aplicată și completurilor de 1, 2 și 3 judecători din țară.

Cristina TarceaFoto: Agerpres

Președintele instanței supreme a spus că epopeea completurilor de 5 judecători continuă și că are rezerve că acesta va fi ultimul episod.

Cristina Tarcea a atras atenția că, mai mult sau mai puțin discret, a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

"Cred că este de datoria mea, în calitatea de reprezentant al puterii judecătorești, să vă atrag atenția asupra unui alt lucru asupra căruia ar trebui să mediteze toată lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecători. Nu este un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puțin discret, a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, iar eu vreau să vă reamintesc faptul că la Înalta Curte nu sunt numai completuri de 3, ci și de 2 și de 1, iar că, în măsura în care apreciem că tragerea la sorți reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element trebuie aplicat tuturor completurilor de 3, 2 și un judecător din țară. Vă rog să meditați asupra acestui subiect", a declarat Cristina Tarcea.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a reiterat ideea potrivit căreia actuala tragere la sorți a completurilor de 5 judecători se face pentru anul 2018. Este a treia tragere la sorți a completurilor de 5 pentru acest an.

O nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc joi, în urma deciziei CSM, care a cerut refacerea acestora și a stabilit și înființarea unora noi. La unul din completurile de 5 se află și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare, proces amânat din cauza deciziilor privind refacerea completurilor.

CITEȘTE ȘI: O nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă are loc astăzi / Acum sunt blocate toate procesele, inclusiv al lui Liviu Dragnea