Ministerul Justiţiei a preluat preşedinţia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, a anunţat ministrul Tudorel Toader. El a susținut că numirea procurorului-şef european se află printre priorităţile României.

HotNews.roFoto: Hotnews

În perioada 6-7 decembrie 2018 ministrul justiției a participat la Bruxelles la ultima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sub egida președinției Austriei. Pe 7 decembrie 2019, la finalul Sesiunii Justiție, Tudorel Toader anunță că a preluat oficial Președinția acestei formațiuni, ce va fi exercitată de către România începând cu 1 ianuarie 2019.

"În cadrul acestei reuniuni, miniștrii de justiție au adoptat abordarea generală cu privire la propunerea de directivă privind contractele de vânzări de bunuri, propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis și propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală. Pe agendă, s-au mai aflat informări privind stadiul operaționalizării Parchetului European, pregătirea de către Comisia Europeană a mandatelor de negociere privind cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția de la Budapesta privind criminalitatea informatică și respectiv, un acord între UE și SUA privind probele electronice în materie penală", a precizat Toader, pe Facebook.

Ministrul justiției a participat la dejunul de lucru al miniștrilor justiției din Statele Membre unde s-a abordat subiectul combaterii antisemitismului prin mijloace de drept penal și a avut întrevederi cu Vera Jourova, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, precum și cu omologii săi din Austria, Luxemburg și Croația.​

"Fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Președinției austriece, viitoarea Președinție a României la Consiliul UE a prezentat prioritățile sale în domeniul justiției pentru semestrul I al anului 2019, între care: avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală și obținerea abordării generale asupra propunerii de Directivă din același pachet legislativ; finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis; numirea procurorului-șef european; consolidarea recunoașterii reciproce în materie penală", susține ministrul.