Un militar şi-a pierdut viaţa, vineri, în gara din Alba Iulia, după ce s-a electrocutat în timpul descărcării unor tancuri pentru parada din 1 Decembrie.

Tancurile românești TR-85M1 Bizonul, în poligonul de la SmârdanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiei.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aflat cu tristețe despre tragicul incident care a avut loc în această zi, la Alba Iulia (...) Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiei și camarazilor militarului care și-a pierdut viața la Alba Iulia, alături de întreaga sa compasiune. Președintele României a solicitat anchetarea cu celeritate a cauzelor producerii incidentului”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

UPDATE: Militarul care și-a pierdut viața era plutonier Alexandru Orosz, avea 33 ani din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.

Plutonierul Orosz era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa în această dimineaţă o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie.

UPDATE: O echipă a fost desemnată de către comanda unității, iar aceasta urmează să verifice cauzele morții militarului care a fost electrocutat, vineri, în timp ce se afla pe un tanc în Gara Alba Iulia, a declarat Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

”Un militar din cadrul Batalionului 3 Apărare Potaissa, localitatea Turda, județul Cluj, care executa o misiune pe timpul debarcării tehnice militare în Gara Alba Iulia, tehnică ce urma să participe la ceremonia militară din 1 decembrie, și-a pierdut viața. A fost surprins în timpul manevrelor de debarcare a tehnicii de un arc electric. (...) Conducerea MApN e alături de familia militarului. Comanda unității a stabilit o echipă care să cerceteze cauzele producerii acestui tragic eveniment”, a declarat colonelul Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de Mediafax.

O comisie a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” va cerceta cauzele producerii accidentului, fiind anunțat deja Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.

Echipele de intervenție au fost chemate imediat pentru a oferi ajutor unui militar surprins pe un tanc, în Gara Alba Iulia.

”Din primele informații a fost electrocutat. Se afla pe tehnica militară. Incidentul a avut loc în gara Alba Iulia”, a spus Oliver Anghel.

Potrivit acestuia, în ciuda manevrelor de resuscitare, viața militarului nu a mai putut fi salvată.

Din primele informații, se pare că bărbatul s-a urcat pe un tanc Ghepard și a atins firele de înaltă tensiune, relatează și ziarulunirea.ro.

Potrivit unui martor citat de Ziarul Unirea, militarul a ieșit din tanc, a atins firul de înaltă tensiune și a fost ”aruncat prin aer ca o păpușă”.

Este al doilea antrenament al armatei pentru parada de 1 Decembrie.