Daniel Valer Breaz are 43 de ani şi este rectorul Universităţii 1 Decembrie 2018 din Alba Iulia. Este profesor universitar de matematică, iar domeniile de interes sunt teoria geometrică a funcţiilor, funcţii univalente, operatori integrali, analiză matematică.

Daniel BreazFoto: Senatul Romaniei

A absolvit Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca. În 2002 a obţinut titlul de doctor în matematică, specializarea analiză matematică, la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În prezent, Daniel Valer Breaz este senator PSD şi face parte din Comisia pentru muncă, familie şi protecţia socială şi din comisia pentru cultură şi media. În această calitate, în luna mai, a declarat într-o emisiune de televiziune că o mamă şi doi copii nu reprezintă o familie. "A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este”. a declarat Daniel Valer Breaz. Ulterior, senatorul a revenit asupra declaraţiei şi a spus că există o definire a familiei și din punct de vedere matematic.

„Din punct de vedere constituţional avem o definiţie a familiei, din punct de vedere sociologic avem mai multe aspecte şi dacă detaliez, fiind matematician, avem si din punct de vedere matematic definirea familie”, a declarat Valer Daniel Breaz, citat Mediafax.