55 de teze de doctorat din cele 149 verificate la Academia de Poliţie, din perioada 2011-2018, au coeficienţi de similitudine care depăşesc pragul admis, ceea ce înseamnă că ar putea apărea "chestiuni plagiate", a spus prorectorul instituţiei, Mihail Marcoci. Unele lucrări nu au putut fi verificate pentru că sunt la Parchet, în anchete.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prorectorul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” a declarat luni că s-a reuşit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile în format Word, singurul care permite verificarea similitudinii electronice între textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile în mediul online. Din aceste 149 de teze, 94 s-au încadrat în coeficienţii de alertă, rezultând un număr de 55 de teze la care aceşti coeficienţi de similitudine au fost depăşiţi, a spus prorectorul Academiei de Poliţie, citat de MEDIAFAX.

El a afirmat că depăşirea coeficientului de similitudine nu înseamnă automat plagiat, ci că ar putea să apară "chestiuni plagiate", precizând că mai detaliat urmează să verifice Comisia de Etică a Academiei de Poliţie.

Potrivit sursei citate, există două tipuri de coeficienţi de similitudine. Astfel, coeficientul de similitudine 1 semnifică procentul din text care conţine între cinci şi 24 de cuvinte descoperite în alte documente, iar coeficientul 2 determină procentul din text care depăşeşte 25 de cuvinte din alte lucrări.

Întrebat de jurnalişti dacă asupra tezelor lui Lucian Netejoru (inspector-șef al Inspecției Judiciare), Robert Negoiţă sau Dumitru Pârvu, Comisia de Etică s-a autosesizat, Mihail Marcoci a spus că unele teze au fost deja verificate.

"Unele dintre ele deja au fost verificate. În cadrul tezei domnului Netejoru, este în lucru la comisia de etică acum. La teza domnului Robert Negoiţă a fost dată o soluţie de către comisia de etică a academiei, iar în urma soluţiei a fost sesizat Parchetul. La domnul Pârvu cred că s-a efectuat o verificare, nu vă pot comunica acum care e soluţia. La Oprea Florea (fost secretar de stat în MAI, n.r.) ştiu că, la un moment dat, a venit o sesizare, dar în acel moment nu am mai fost preşedintele comisiei de etică şi nu ştiu ce s-a întâmplat”, a explicat Marcoci.

De asemenea, Mihail Marcoci mai spune că depăşirea coeficientului de similitudine mai poate viza articole din legi, ordonanţe, hotărâri de Guvern sau alte lucrări din mediul online, chiar dacă au fost citate.

"Toate aceste aspecte vor trebui identificate pentru fiecare situaţie, iar la final trebuie luată decizia dacă anumite pasaje din teze de doctorat pot fi considerate ca fiind plagiate, în situaţia în care nu au fost citate şi declarate ca atare. Dacă au apărut citările trebuie de văzut dacă depăşirea acestor coeficienţi, dar într-un grad minimal, conduce la situaţia în care se poate anula titlul de doctor sau nu”, a mai spus Mihail Marcoci.

De asemenea, unele teze din perioada 2011-2018 nu au fost verificate, pentru că au fost ridicate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Mai sunt teze care nu s-au regăsit, pentru că în urma unor scandaluri anterioare, au fost ridicate de organele de urmărire penală, făcând acum obiectul unei expertize anti-plagiat dispusă de parchete. Avem încă 91 de teze care nu au fost verificate pentru că din acestea 67 sunt în alt format sau nu mai există, iar 24 au fost ridicate de Parchet”, a mai spus prorectorul.

Întrebat dacă este adevărat că unii doctoranzi au fost rugaţi la sfârşitul lunii octombrie să trimită lucrarea de doctorat pe emailul instituţiei de învăţământ, reprezentantul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a confirmat, precizând că verificarea a fost făcută în baza actului administrativ nr. 40 semnat în data de 31 octombrie.

„De ce atât de târziu în 31 octombrie (n.r- au fost solicitate tezele)? Pentru că la un moment nu s-a făcut o primă triere şi o centralizare a tututor tezelor, ce s-a găsit s-a verificat. (...) Asta nu înseamnă că noi nu am verificat mai din timp”, a mai spus Mihail Marcoci.

În perioada 1992-2018, la Academia „Alexandru Ioan Cuza” au fost susţinte în jur de 700 de teze de doctorat.