Eurodeputații din Comisia Libertăților Civile (LIBE) din Parlamentul European au îndemnat luni statele membre ale Uniunii Europene să aprobe rapid aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, conform unui comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ideea inițială de aderare în două etape a fost respinsă de membrii Comisiei, aceștia optând pentru un act juridic unic, care să permită celor două țări să devină rapid membre cu drepturi depline.

Planul din două etape presupunea suspendarea controalelor la frontierele interne maritime și aeriene și ulterior la cele terestre.

„LIBE reafirmă că România și Bulgaria ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen și respinde ideea aderării parțiale”, a declarat europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev.

„Abordarea în două etape creează un precedent periculos, care nu are nicio bază juridică solidă și care prezintă multe inconveniente economice, sociale și politice asupra UE”, a adăugat acesta.

Conform membrilor Comisiei, amânarea aderării României și Bulgariei are consecințe negative atât la nivelul celor două țări, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Proiectul a fost adoptat de LIBE cu 36 de voturi pentru, patru împotrivă și o abținere. Decizia finală va fi luată în luna decembrie.