Site-ul de investigații Rise Project a publicat luni primul articol legat de documentele legate de afacerile Tel Drum. Între aceste documente figurează un borderou de plăți potrivit căruia Gil Vasile, soțul șefei CSM Simona Camelia Marcu, ar fi încasat de la Tel Drum 15.200 de lei.

Liviu Dragnea in BraziliaFoto: Rise Project

„Prin borderoul de plăți Tel Drum l-am întâlnit pe Gil Vasile, soțul șefei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Camelia Marcu (foto). Este avocat specializat în comercial, nu pledează, are birou în București și proprietăți în Teleorman.

Cecul valorează 15.200 de lei și a fost emis de corporație în septembrie 2015, sub semnătura executivului Petre Pitiș. Atunci, soția sa, Simona Marcu, era judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. A devenit președinta CSM pe 5 ianuarie 2018”, scrie Rise Project.

„Public, judecătoarea Marcu s-a distins cu două intervenții notabile: a cerut anchetarea procurorului general Augustin Lazăr ca urmare a declarațiilor împotriva OUG 13 și sprijină legile justiției în forma propusă de PSD”, adaugă site-ul de investigații.

Ce documente spune Rise Project că a găsit în această valiză:

Un hard negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum.

  • Informație financiară: mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile etc.
  • 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane.
  • 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu

O tabletă Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș.

  • Peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie
  • Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, ”Dăncilă”, „Bănicioiu”, ”Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”.
  • E-mailurile de pe adresa de serviciu a managerului.

Un stick de memorie burdușit cu informații de lucru, ale unei șefe de gestiune din Tel Drum.

  • Sute de procese verbale cu lucrări edilitare recepționate și fotografii din companie.

Peste o mie de hârtii:

  • Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea
  • Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria
  • Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum
  • Evidențe contabile paralele structurate pe grup
  • Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație
  • Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum
  • Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,
  • Desfășurătoare bancare ale mai multor companii
  • Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel
  • Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

În centrul acestor documente se află Nicoleta Pene, 38 de ani. Aceasta a fost angajată inițial la Control Financiar Preventiv, unde aviza plățile Tel Drum. Ulterior, ajunge director comercial unde are ca responsabilitate „organizarea departamentului Comercial pe criterii de “cost efficiency”, în vederea optimizării activității de aprovizionare, stabilirea unor relații bune cu furnizorii, avizarea comenzilor interne și externe, negocierea și semnarea contractelor de vânzări directe și distribuție, coordonarea întregii activități comerciale a firmei”.

Doi reporteri RISE Project au vorbit, la interval de o oră, cu Nicoleta Pene. Primul – incongnito, pentru reacții primare, al doilea – oficial, scrie site-ul de investigații, iar Nicoleta Pena pare dispusă să recupereze valiza cu documente. Iată mai jos rezultatul acestor discuții.

„Primul a jucat rolul unui cetățean cumsecade, uluit de găsirea întâmplătoare a unei genți cu lucruri care par să-i aparțină doamnei directoare: “Vă căutăm de-o săptămână. Am sunat și la firmă. Unul dintre muncitorii noștri a găsit-o. Nu mai știam ce să facem, mai căutăm omul, stăm cu ea aici (…)”

A tăcut lung în timp ce-i descriam superficial conținutul.

“Noi suntem la București acum. O putem lăsa și la poliție, v-o trimit ei dacă e.”

“Nu, pot să vin eu luni”, ne-a spus cu alt glas.

“Perfect, doamnă, sunați-mă la numărul ăsta”

A sunat, dar peste 10 minute:

“Haideți că m-ați pus pe gânduri, m-ați luat și repede așa. Sora mea e în București, poate să vină oriunde în maximum o oră, nu-i problemă.”

Așa a rămas, dar peste o jumătate de oră a revenit din nou, ceva mai calculată. Sora întârzie, nu mai poate, dar trimite un șofer imediat. Ne auzim când ajunge.

“Într-o oră e la București! Îi dau numărul dvs. Vă mulțumesc tare-tare mult.”

Al doilea reporter a sunat oficial. Schimbată complet, Nicoleta Pene nu a dorit să dezvolte subiectele pentru că nu e persoană publică, nu vede relevanța întrebărilor, n-a trimis pe nimeni la București să recupereze ceva.

Între timp, șoferul din partea directoarei Pene intrase în București și încerca să confirme telefonic locul de predare-primire cu celălalt reporter, la o rotiserie din zona hotelului Marriot. Impacientată, Nicoleta a insistat și ea cu două apeluri. Încă nu făcuse legătura între cei doi interlocutori.

Liviu și Ștefan Dragnea, Petre Pitiș, Ioan Dacian Pene și Dănuț Cristescu nu au răspuns pe niciun canal de comunicare”.

Vacanțe în Brazilia

Rise Project a publicat și fotografii cu Liviu Dragnea, Petre Pitiș și Mugurel Gheorghiaș în vacanță în Brazilia, fotografii găsite în „memoria tabletei personale a directorului general Tel Drum, un Samsung P1000 Galaxy Tab, model din 2010, ascuns alături de hardul negru în care a aspirat computerul Nicoletei Pene”.

Este vorba de Mugurel Gheorgiaș zis Melcul, coleg de facultate și trupă rock cu șeful PSD și fost acționar și administrator Tel Drum, pe numele căruia sunt trecute proprietățile din Cumbuco, Brazilia, unde au petrecut vacanțe Dragnea și iubita sa, Irina Tănase.

Petre Pitiș este directorul general al Tel Drum, fost consilier județean PSD.

O altă fotografie îi prezintă, în Rio de Janeiro, pe Petre Pitiș Mugurel Gheorghiaș și Mădălin Ioniță - fostul șofer al lui Liviu Dragnea, alături de Costel Comana.

Comana a fost coleg de facultate și cămin în Regie cu Dragnea, Melcul & Șobo. În timp, a intrat în top miliardari români cu o avere estimată la peste 30 de milioane de euro, dobândită prin Regio Trans, potrivit Rise Project. Compania de transporturi feroviare a fost subvenționată de stat cu zeci de milioane de euro pentru a merge cu vagoanele goale prin tot felul de rute așa zis “sociale”, mare parte din ele în Teleorman, obținute sub tutela colegului Liviu.

În paralel, Comana a cumpărat de la Dragnea cel puțin șase proprietăți, cu un milion de euro niciodată trecut în declarațiile de avere ale politicianului. În 2011, procurorii anticorupție au început să investigheze artificiul Regio Trans și, în februarie 2015, l-au acuzat oficial pe Comana că dădea șpăgi șefilor CFR și directorilor din Ministerul Transporturilor. Prejudiciu: 1,1 miliarde de lei.

O săptămână mai târziu, Comana s-a sinucis la bordul unui avion care decolase din Columbia cu destinația Costa Rica.

---------------------------

Rise Project a anunțat sâmbătă seara că a intrat în posesia unor documente pe care DNA nu le-a găsit la perchezițiile de la Tel Drum, dar a dat peste ele un sătean din Teleorman. Potrivit datelor furnizate până acum de Rise Project, ”o valiză cu informații esențiale din interiorul corporației Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziționat fizic și informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui. Localnicul a intrat în contact cu o sursă RISE Project din județ”.

Dosarul Tel Drum a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obţinere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene a unor fonduri europene. Procurorii spun că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitate acestuia în etape, în funcţie de zonele, firmele şi influenţa pe care le aveau. Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum şi transferarea din proprietatea CJ Teleorman "în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse".

Liviu Dragnea a fost pus, oficial, sub urmărire penală de DNA în 13 noiembrie 2107, fiind cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene, dar şi de abuz în serviciu în legătură cu favorizarea firmei Tel Drum în privinţa acordării de contract.