Ambulanţa SMURD folosită pentru intervenţii în zona oraşului Simeria şi pe autostrada A1 Simeria-Deva va redeveni funcţională după opt luni de zile, maşina fiind reparată din fonduri private adunate în urma unei campanii iniţiate de Asociaţia Salvital Hunedoara, a anunţat miercuri, citat de Agerpres, preşedintele organizaţiei, Petru Mărginean.

Ambulanta SMURDFoto: smurd.ro

Ambulanţa a stat cu motorul defect timp de opt luni de zile şi, din cauză că spitalul judeţean din Deva nu a avut banii necesari pentru reparaţii, conducerea Asociaţiei Salvital - care se ocupă de gestionarea activităţii SMURD în judeţul Hunedoara, a decis să strângă singură, din donaţii, suma care să acopere costurile.

"După o lună şi jumătate am reuşit să strângem o sumă de 32.330 de lei, donaţi de opt firme şi instituţii, dar şi de o persoană fizică. Reparaţia ambulanţei a costat 27.300 de lei. S-a făcut o reparaţie capitală a maşinii, inclusiv la motor. Am demonstrat că dacă există implicare, se poate", a declarat Mărginean.

Între cei care au donat sume importante pentru reparaţii se numără Episcopia Devei şi Hunedoarei, care a contribuit cu 10.000 de lei, la fel ca o fabrică de marmură. Donaţii au mai făcut un grup de farmacii, un producător de pâine şi o firmă de evenimente. Cea mai mică sumă donată, 30 de lei, provine de la o persoană fizică.

Modulul SMURD din oraşul Simeria operează într-o zonă care acoperă circa 40.000 de oameni şi tronsonul de autostradă Simeria-Deva. În perioada în care ambulanţa a fost defectă s-a intervenit cu o maşină de teren adaptată pentru acordarea primului ajutor în zonele montane, însă timpul de răspuns la solicitări a crescut de patru ori. Activitatea SMURD în judeţul Hunedoara este gestionată de Asociaţia Salvital, care numără 45 de membri, între care se numără Consiliul Judeţean Hunedoara, mai multe primării şi instituţii publice, sindicate şi Spitalul judeţean de urgenţă Deva.