Războiul comercial cu SUA începe să doară: Economia Chinei, cel mai slab ritm de creștere de după criza financiară globală
Autoritățile de la Beijing încearcă să jongleze cu numeroase probleme, ținând cont că acest conflict comercial a provocat corecții usturătoare pe bursele locale și o depreciere abruptă a yuanului față de dolar, amplificând temerile privind perspectivele creșterii economice.
Economia a urcat, în trimestrul trei, cu 6,5% față de anul anterior, mai încet decât ritmul de 6,7% din trimestrul al doilea, potrivit Biroului Național de statistică. Analiștii chestionați de Reuters estimaseră un avans de 6,6 procente în perioada iulie-septembrie.
Datele privind avansul PIB în T3 arată cea mai slabă creștere trimestrială de după primul trimestru al anului 2009, când criza finanicară globală era la apogeu.
”Trendul de încetinire prinde putere, în ciuda angajamentelor autorităților chineze de încurajare a investițiilor interne, pentru sprijinirea economiei”, spune Kota Hirayama, economist senior la SMBC Nikko Securities din Tokyo.
”Cifra de 6,5% este clar sub estimările noastre, ale tuturor. Slăbiciunea vine în principal, din industria secundară - mai ales din sectorul manufacturier”, a spus și Betty Wang, economist senior la ANZ din Hong Kong.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
De data asta razboiul chiar va fi global. Cine devine acum dependent economic de dictaturi se pozitioneaza rau si va sfarsi prin a deveni o dictatura, sau un teren de combat fara mila intree cele doua tabere si condamnat la subdezvoltare.
Viitorul nostru este Occidentul. Cu el trebuie sa facem afaceri. Iar PSD-istii si altii care vor sa ne puna in barca cu dictatorii trebuie matrasiti cat mai repede.
PS. Inclusiv Iohannis trebuie matrasit daca nu lupta mai eficient. Trebuie sa se autodepaseasca altfel va face jocul PSD.
Acolo stau sefii SUA si acolo nu-i neam de democratie. Membrii miscarii au fost denumiti GOLANI la fel cum ILIESCU numea protestatrii de prin anii 90.
Bine, nu se compara cu tari ca China si Rusia, acolo este totalitarism, dar nu te imbata cu apa rece nici cu SUA cand este vorba de chestiile care conteaza.
Dar inainte de orice, facand comentarii care-mi insulta inteligenta sa nu te astepti la raspunsuri dragute.
Prin urmare, imbatare cu apa rece nu fac eu ci a facut mamica ta cand te-a facut.
Mai departe, relatiile de putere sunt o realitate dar asta nu inseamna ca democratia nu exista. Din contra, democratia exista tocmai pentru a mentine relatiile de putere intr-o forma acceptabila si functionala pentru cat mai multi oameni. Democratia nu insemna "égalité" cum au pretins Francezii la revolutia lor ratata (si cum inca o fac multi dintre ei). Democratia inseamna JUSTETE, DREPTATE.
Revolutionarii Romani de la 1848 nu au strigat Libertate, Egalitate, Fraternitate ca Francezii (in schimb asta au strigat revolutionarii maghiari, daca tot veni vorba), ci au strigat Libertate, Fraternitate, Dreptate! Pe Tricolor au scris Dreptate si Fratie.
In ceea ce priveste SUA ca democratie: orice democratie este sub asalt si se apara zilnic. Cultura si institutiile fac ca democratia sa mearga inainte. In tarile ndemocratice, democratia este abandonata zilnic prin actiunile oamenilor.
Tot asa cum un om cu caracter are o viata mai grea pentru ca are tot timpul de luat decizii intre ce este just si ce este usor. Ar fi mult mai comod sa abandoneze caracterul si sa ia deciziile cele mai usoare. Asta l-ar transforma insa intr-un om josnic si nu o face. Vrea sa aiba o viata demna si sa mearga pe calea cea dreapta. In tot acest timp, oamenii fara caracter sunt pregatiti sa-i "ofere" sfaturi: da ce, cum adica om de caracter, ce tu n-ai fost niciodata si nu esti tenta, tu nu faci greseli?
Asta este diferenta din tre om si jeg, dintre o tara nobila si o tara de kkt.
PS. Sigur ca lucrurile sunt complexe. Eu spun doar ca trebuie sa ne focusam pentru ca lumea se va polariza. daca nu tinem cont de asta, vom pierde.
ne-democratice.
Sunt situatii cand este mai bine sa ai de-a face cu o dictatura corecta, decat cu o democratie hotomana.
In Rusia este Democratie. Putin a fost ales si incurajat de poporul rus sa atace Ucraina, de aia l-au si reales, ca sa cucereasca mai multe teritorii.
Ceva asemănător se întâmplă cu Rusia. Embargoul pe importuri occidentale ajută producția internă. Mi-aduc aminte de un crescător rus de porci care se ruga să continue... sancțiunile occidentale. Într-adevăr era mare tentația pentru o economie cu resurse naturale să se bazeze prea mult pe importuri. Restructurarea costă și în cazul rusesc, dar vor veni și beneficiile.
Te asigur ca magazinele goale cu bunuri ieftine de consum provenite din China in SUA n-o sa-l ajute pe "marele patriot" nici sa refaca industria usoara, nici sa fie reales.
China a urmat scenariul Japoniei de acum 50 de ani aproape punct cu punct. Copiere produse si tehnologie din vest, economie centralizata, moneda controlata. Numai ca nu au dezvoltat piata interna si nu au dezvoltat cercetarea si produsele proprii.
Japonia, in anii 80 si-a dat seama ca se duc spre o fundatura si si-au schimbat cursul economiei. De atunci economia Japoniei creste cu 0,1 % anual dar la piata interna imensa care o au ii doare in basca.
Cinazii in schimb la numai 4% crestere ar fi in maaaare ra-hat fiindca acea piata interna nu se face peste noapte.
PS in momentul asta am o masina fabricata in Nagasaki, ma intreb cam cand as putea avea si as dori sa am o masina fabricata in Guangzhou.