Creșeterea economică a Chinei a încetinit în trimestrul al treilea până la cel mai redus ritm de după criza financiară globală, în condițiile în care războiul comercial cu Statele Unite începe să doară, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile de la Beijing încearcă să jongleze cu numeroase probleme, ținând cont că acest conflict comercial a provocat corecții usturătoare pe bursele locale și o depreciere abruptă a yuanului față de dolar, amplificând temerile privind perspectivele creșterii economice.

Economia a urcat, în trimestrul trei, cu 6,5% față de anul anterior, mai încet decât ritmul de 6,7% din trimestrul al doilea, potrivit Biroului Național de statistică. Analiștii chestionați de Reuters estimaseră un avans de 6,6 procente în perioada iulie-septembrie.

Datele privind avansul PIB în T3 arată cea mai slabă creștere trimestrială de după primul trimestru al anului 2009, când criza finanicară globală era la apogeu.

”Trendul de încetinire prinde putere, în ciuda angajamentelor autorităților chineze de încurajare a investițiilor interne, pentru sprijinirea economiei”, spune Kota Hirayama, economist senior la SMBC Nikko Securities din Tokyo.

”Cifra de 6,5% este clar sub estimările noastre, ale tuturor. Slăbiciunea vine în principal, din industria secundară - mai ales din sectorul manufacturier”, a spus și Betty Wang, economist senior la ANZ din Hong Kong.