Retragerea președinților de secții de votare înaintea referendumului pentru redefinirea familiei nu este o situație excepțională, fiind vorba despre diverse motive personale care fac imposibilă participarea la procesul electoral din acest weekend, a spus joi vicepreședintele Autorității Electorale Permanente Marian Muhuleț.

Marian MuhuletFoto: Agerpres

Muhuleț a spus că este un proces perfect normal, aceștia fiind practic trași la sorți din baza de date. El a adăugat că aceștia se retrag fie pentru că nu sunt în localitate în perioada referendumului, fie din alte motive personale, însă situația este gestionabilă.

"S-au retras aproximativ 4.000 de oameni la nivel naţional, nu este o cifră foarte mare, iar baza de date pusă la dispoziţie de către AEP preşedinţilor de tribunale este de aproape 60.000 de persoane. (...) Nu există riscul să nu fie deschise secţii de votare", a declarat, joi, Muhuleţ, la sediul MAI, citat de Agerpres.

Vicepreședintele AEP a mai spus că același lucru s-a întâmplat și la alegerile parlamentare din 2016.

Pe de altă parte, Muhuleț a susținut că au fost cazuri în care AEP a primit telefoane de la cei aflați în baza de date și care nu au fost trași la sorți, aceștia oferindu-se să participe la procesul electoral de sâmbătă și duminică.

Zeci de președinți de secții de votare din județele Teleorman și Dolj au depus și miercuri cereri de retragere, după ce marți peste 350 de președinți de secții de votare din cele două județe au anunțat că nu vor putea participa la referendum. Situații similare au fost și în județele Bihor, Cluj, Arad și Timiș.