A fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană în apropierea localității Tudor Vladimirescu, din Galați, la o anexă a unei gospodării. Cei 15 porci aflați într-un țarc vor fi eutanasiați, duminică, iar zona va fi monitorizată, relatează Mediafax.

Prezența virusului pestei porcine în localitatea Tudor Vladimirescu, din vestul județului Galați a fost confirmată de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași. Până în prezent, în județul Galați au fost confirmate cinci focare de pestă porcină africană.

În țarcul amenajat în extravilanul localității Tudor Vladimirescu se află 15 porci, care urmează să fie eutanasiați preventiv duminică, iar gospodăriile aflate în localitatea situată la câțiva kilometri distanță sunt monitorizate cu atenție de medicii veterinari.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi (duminică – n.r.) pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a apariției focarului la o anexă gospodărească situată în extravilanul comunei Tudor Vladimirescu, conform buletinelor de analiză emise pe 8 septembrie 2018 de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași. Potrivit prevederilor legale, se aplică măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 15 porci din exploatație, fiind decisă totodată interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala, precum și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Tudor Vladimirescu”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de reprezentanții Prefecturii Galați.

Focarul de la Tudor Vladimirescu este cel de al șaselea din județ, după cele cofirmate la Suceveni, Cavadinești, Vameș și în municipiul Galați.

În zone afectate, autoritățile au interzis deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. De asemenea, niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare, iar animalele sunt suspuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari. Nu în cele din urmă, autoritățile au decis să mențină filtrele de control și de dezinfecție, atât cele rutiere, cât și cele individuale din gospodăriile care dețin porci.