Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a coborât, miercuri, ratingul atribuit constructorului auto Ford Motor Co. până la "Baa3", cel mai mic calificativ din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii), şi totodată i-a asociat o perspectivă "negativă", ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, informează CNBC, citat deAgerpres.

FordFoto: Hotnews

Al doilea mare producător auto american se confruntă cu o diminuare a marjelor de profit în America de Nord, câştiguri modeste în China şi pierderi în America de Sud şi Europa. Directorul general de la Ford, Jim Hackett, şi echipa sa au lansat un plan global de restructurare în valoare de 25 de miliarde de dolari, însă Moody's avertizează că a putea dura mai mulţi ani până când acest program se va traduce în performanţe mai bune.

Agenţia de evaluare avertizează că ratingul Ford ar putea să suporte o nouă retrogradare, ajungând în categoria junk, până la mijlocul anului următor dacă nu vede "progrese clare" cu planul său de relansare. În sens invers, şansele ca ratingul Ford să fie îmbunătăţit până în 2020 sunt "foarte mici", spune Moody's. Acest lucru ar fi posibil dacă grupul execută cu succes strategia lui Hackett, care vizează o marjă operaţională de 10% în America de Nord şi să redevină competitiv în China.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România. În anul 2017, Ford România a renunţat la producţia monovolumului B-Max la fabrica din Craiova şi a demarat producţia SUV-ului EcoSport.